Postup přípravy
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 200 ml kokosového mléka
- 5 brambor
- 2 mrkve
- 2 mega stroužky česneku
- 1 cibule
- kousek celeru
- 1 lžíce sojové omáčky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička hrubozrnného kari
- 1/2 lžičky chilli
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/3 lžičky cibulového semínka
- sůl
- olej
Rýže
- 1 hrnek rýže basmati
- 1 a půl násobku vody
- sůl
- gomasio na posypání
Postup:
V kastrolu rozpálíme olej a orestujeme na něm nakrájenou cibuli a česnek. Mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka a přihodíme k cibuli. Stejně tak, na kostičky nakrájený, celer. Chvilku restujeme, promícháváme. Přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory, osolíme, okořeníme kurkumou, cibulovým semínkem, římským kmínem a kari. Zalijeme kokosovým mlékem, přiklopíme a dusíme asi 10 minut. Poté dochutíme sojovkou a citronovou šťávou.
V mezičase si uvaříme rýži. Odměříme hrnek rýže, nasypeme do kastrolku, několikrát propláchneme a pak doplníme jeden a půl násobek vody. Osolíme, přiklopíme pokličkou a na rozptylovači plamene vaříme po dobu 12 minut.
Na talíř naservírujeme kopeček rýžek, sabdží a posypeme gomasiem.