0 0
Zelné pickles s mrkví a zázvorem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

1000 g hlávkové zelí
15-20 g sůl
4 cibule
3 mrkev
1 lžička strouhaný zázvor
čerstvě mletý pepř

Zelné pickles s mrkví a zázvorem

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Do plavek s chutí
  • Levné a chutné recepty
  • Vegetariánské
  • Zdravé recepty

Kvašení zeleniny je prastará disciplína. Už naši předkové věděli, že kvašením zelí si uchovají důležité vitamíny po celou zimu.

  • 45 min
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Zelí nakrouháme na tenké nudličky a dáme do velké mísy. Čím budou nudličky tenčí, tím lepší. Cibuli oloupeme, a také nakrájíme na proužky. Mrkev oškrábeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Obojí přidáme k zelí. Přidáme i najemno strouhaný zázvor, sůl a hrubě mletý pepř.

2
Hotovo

A teď nastává důležitá fáze. Směs v míse se musí důkladně promačkat. Mačkáme tak dlouho, až ze zelí prýští šťáva. Čím víc šťávy zelí pustí, tím bude následné pickles šťavňatější a lepší. Hotové zelí natlačíme do vyvařených sklenic. Pěchujeme hned odspodu každou vrstvu kterou přidáme, abychom vymačkali veškeré vzduchové bublinky. Skončíme asi 2 cm pod hrdlem. Zakryjeme zelným listem a zase upěchujeme. Povrch zatížíme omytým kamenem a jen přikryjeme víčkem. Skleničky položíme na tácek a necháme pár dní stát při pokojové teplotě. Mně nejvíc chutná zelí kvašené 5 dní. Potom sklenici uzavřu, omyju a uložíme do lednice, kde se kvasný proces zpomalí.

3
Hotovo

Zelí odebíráme dle potřeby, ale vždy povrch důkladně upěchujeme a zakryjeme.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Jak to dopadne, to ještě nevím, ale už 2 roky kuchařinu studuju :D

předchozí
Musaka
další
Holandský řízek
předchozí
Musaka
další
Holandský řízek

Přidejte svůj komentář