0 0
Ovocná klevela s perníkovým kořením

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Ovocná klevela s perníkovým kořením

Postup přípravy

Sdílet

Tahle skvělá perníková klevela vznikla úplně náhodou, a to díky pootevřeným dvířkům mrazáku. Po nočním návratu z dovolené bylo potřeba rychle zpracovat povolené ovoce. Všechno, co nemělo pecky, šlo do klevely 🙂

Co budeme potřebovat:

  • 2700 g směsi ovoce – švestky, špendlíky, broskve
  • 500 g cukru
  • 1 dl rumu
  • 1 vanilkový lusk nebo pár kapek vanilkové esence
  • 1 plná lžíce mleté skořice
  • 1 plná lžíce perníkového koření
  • 1 plná lžíce kyseliny citrónové
  • špetka soli

Postup:

Ovoce nasypeme do velkého kastrolu (pokud jde o mražené ovoce, nepřiléváme žádnou vodu, pokud čerstvé, podlijeme trošičkou vody), přidáme cukr, promícháme, přikryjeme pokličkou a mírným varem vaříme přibližně půl hodiny. Vaříme-li na plynu, podložíme rozptylovačem plamene. Přidáme koření, vyškrábanou dřeň vanilkového lusku (zbytek strčíme do dózy s cukrem), sůl a vaříme dalších cca 30 minut. Když směs začíná houstnout, přidáme kyselinu citrónovou, pořádně promícháme a po 5 minutách přilijeme rum. Pokud je ovoce ještě moc velké, pomačkáme je šťouchadlem na brambory. Necháme na nejmenším plameni a ještě horké plníme do horkých vyvařených sklenic. Okraje sklenic otřeme čistou utěrkou a zavíčkujeme. Sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zatáhnout. Po pár minutách otočíme.

Používáme jako přílohu k lívancům, trhanci, palačinkám, k ochucení tvarohu apod.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Mexická směs s cuketou
další
„Dršťková“ polévka z kotrče
předchozí
Mexická směs s cuketou
další
„Dršťková“ polévka z kotrče

Přidejte svůj komentář