Ingredience
Vývar
- z 1 kuřete kuřecí maso a skelet
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus celer
- 4 kuličky nové koření
- 1 bobkový list
Na polévku
- 1 mrkev
- 1 petržel
- kus celer
- 1 lžíce máslo
- sůl
- hladkolistá petrželka
Knedlíčky cca 22 ks
- 1 droždí
- 1 vejce
- 1 stroužek česnek
- 1 lžíce máslo
- na zahuštění jemné ovesné vločkypříp. podrcené lněné semínko, cca 40 g
- dle chuti sypké polévkové koření Würzl
- majoránka
- čerstvě mletý pepř
- muškátový květ
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kuřecí maso a skelet omyjeme studenou vodou a dáme do hrnce. Kartáčkem důkladně omyjeme petržel, mrkev a celer (loupat nemusíme) a přidáme k masu. Přihodíme oloupanou cibuli a koření. Zalijeme 1,5 litrem studené vody a přivedeme k varu. V této chvíli hrnec přendáme na nejmenší plotýnku a na úplně nejnižší teplotě táhneme min. 4 hodiny. |
2 Hotovo | Mezitím si přípravíme ostatní. Mrkev, celer a petržel oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvičce na troše másla je orestujeme. |
3 Hotovo | V malém kastrolku rozehřejeme máslo a rozdrobíme na něj droždí. Přidáme prolisovaný česnek, koření a když droždí trochu zchladne, přidáme i vejce. Rozmícháme a zahustíme ovesnými vločkami. Nepodlehneme pokušení jich dát hned zpočátku moc, protože vločky po chvilce stání nabobtnají a směs zahustí. Lžičkou pak nabíráme kousky a v dlaních válíme kuličky. |
4 Hotovo | Hotový vývar scedíme, obereme do něj maso a lehce osolíme. Knedlíčky můžeme zavařit přímo do polévky nebo je uvařit zvlášť. Hotové jsou, když vyplavou na povrch + minuta. Na talíře rozdělíme orestovanou zeleninu, přelijeme vývarem s masem, přidáme knedlíčky a posypeme posekanou petrželkou. |
5 Hotovo |