0 0
Bílkový chlebíček s čokoládou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

130 g polohrubá mouka
100 g moučkový cukr
100 ml rum
70 g máslo
50 g rozinky
50 g kandované ovoce
50 g vlašské ořechy
30 g brusinky
20 g pistácie
5 bílek
4 g prášek do pečiva
vanilkový extrakt
špetka sůl
Na ozdobení
100 g hořká čokoláda
1 lžíce kokosový olej
20 g pistácie

Bílkový chlebíček s čokoládou

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Elegantní způsob jak zpracovat bílky po vánočním pečení.

  • 60 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Na ozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Forma na biskupský chlebíček 27 x 12 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Rozinky nasypeme do hrnku a zalijeme rumem. Necháme aspoň hodinu máčet. Posekáme veškeré oříšky. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout. Formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme silnější vrstvou másla a vysypeme hrubou moukou.

2
Hotovo

Bílky dáme do vyšší nádoby, přidáme špetku soli a vyšleháme do pěny. Přikápneme vanilkový extrakt a postupně přisypáváme cukr. Vyšleháme do polotuhého sněhu. Musí být pevný, ale hladký a krémový. Nesmíme přešlehat, aby nezačal dělat hrudky a nebyl suchý. Pak stěrkou postupně na střídačku zlehka vmícháme máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva.

3
Hotovo

Z rozinek slijeme rum a přidáme je do těsta. Stejně tak brusinky a posekané oříšky. Promísené těsto přemístíme do připravené formy a vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C. Pečeme zvolna cca 35-40 minut. Po uplynutí pečící doby vyzkoušíme doprostřed chlebíčku zapíchnout špejli. Pokud bude po vytáhnutí suchá, je hotovo. Chlebíček po cca 5 minutách opatrně vyjmeme z formy a necháme zchladnout.

4
Hotovo

Připravíme si vodní lázeň. Jeden kastrůlek s vodou, na něj položíme další kastrůlek tak, aby se dno nedotýkalo vody. Do horní nádoby rozlámeme čokoládu a přidáme kokosový olej. Při mírné teplotě zahříváme a čokoládu s tukem necháme rozpustit.

5
Hotovo

Vezmeme vhodný tácek a položíme na něj pečící papír, který podélně v půlce rozstříhneme. Položíme jej tak, aby se trochu překrýval a na něj položíme chlebíček. Papír nám ochrání tácek před potřísněním čokoládovou polevou. Celý chlebíček polijeme čokoládou a nožem rozetřeme. Navrch nasypeme posekané pistácie. Vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Pak odstraníme papír z pod chlebíčku.

6
Hotovo

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Vaječný likér za tepla
předchozí
Vaječný likér za tepla

Přidejte svůj komentář