0 0
Svatomartinské rohlíčky s mákem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Těsto
160 g špaldová mouka celozrnná hladká
140 g máslo
20 g moučkový cukr
2 lžíce studená voda
1 lžíce kvalitní ocet
1 žloutek
špetka sůl
Náplň
150 g mák
1 velké jablko 150 g po vykrájení
2 lžíce citrónová šťáva
2 lžíce javorový sirup nebo med
špetka sůl
Na potření
bílek

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Svatomartinské rohlíčky s mákem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Rohlíčky můžete po upečení poprášit moučkovým cukrem.

  • 35 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

  • Na potření

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do misky nasypeme mouku, cukr, sůl a promísíme. Přidáme pokrájené ztuhlé máslo, žloutek, ocet a vodu. Rychle promícháme těsto, ideálně v robotu. Křehké těsto si nerozumí s teplými dlaněmi. Je potřeba pracovat hodně svižně. Hotové těsto rozdělíme na dvě části, ukoulíme kuličky a trochu je rozplácneme v dlaních, aby se nám následně se ztuhlým těstem líp pracovalo. Zabalíme do mikroténu a necháme odpočinout v lednici aspoň hodinu, ale klidně i přes noc.

2
Hotovo

Mezitím si nameleme mák a najemno nastrouháme jablíčko (anebo rozmixujeme v sekáčku včetně slupky i máku a ostatních přísad - nejefektivnější varianta :D). Smícháme dohromady společně s citrónovou šťávou, javorovým sirupem a solí.

3
Hotovo

Těsto vyndáme z lednice a na pomoučeném stole vyválíme dvě placky. Moukou poprášíme i váleček a válíme z obou stran. Vždy trochu válíme do kruhového tvaru. Po chvilce obrátíme a válíme z druhé strany. Takto postupujeme, až bude těsto silné asi 3-4 mm. Pak rozkrájíme rádýlkem každou placku na 6 částí. Na širší stranu navrstvíme makovou náplň (množství vyjde přesně na 12 rohlíčků) a zarolujeme směrem k užšímu konci. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme zbylým bílkem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Pečená husí prsa se zelím a karlovarským knedlíkem
další
Smoothie s avokádem
předchozí
Pečená husí prsa se zelím a karlovarským knedlíkem
další
Smoothie s avokádem

Přidejte svůj komentář