0 1
Domácí dalamánky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Domácí dalamánky

    Postup přípravy

    Sdílet

    Když jednou zkusíte upéct domácí pečivo, a ještě k tomu se vám povede, budete to zkoušet znovu a znovu… 🙂

    Na 16 kousků budeme potřebovat:

    • 320 vlažné vody
    • 20 g droždí
    • 200 g žitné mouky
    • 200 g pšeničné mouky
    • 1 lžíce octa
    • 1 lžíce soli
    • 1 lžička cukru
    • 1 lžička kmínu
    • 1 lžička semínek lnu
    • 1 lžička fenyklu

    Na posyp: kmín, sezam, len

    Postup:

    Pokud máme pekárnu na chleba nebo robota, značně nám to ušetří práci. Pokud ne, nezbývá, než zadělat těsto ručně. Do vody rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Necháme pár minutek stát. Přidáme mouku, koření, sůl, ocet a zaděláme těsto. Bude se trochu lepit. Bude-li moc řídké, přidáme trošku mouky. Necháme 1,5 hodiny kynout. Potom z těsta vyválíme váleček, rozkrájíme na 16 kousků a utvoříme dlaněmi malé válečky. Pokud nevadí, že se k sobě budou tulit, vejdou se na jeden plech. Pokud chcete solitéry, vezměte plechy dva. Dalamánky vyskládáme na plech na pečící papír, přikryjeme utěrkou a necháme je ještě 3/4 hodiny odpočívat. Potom je zubatým nožem v půlce nakrojíme, potřeme pomocí mašlovačky vlažnou vodou, posypeme semínky a dáme do trouby.

    Troubu si předem pořádně rozpálíme, a to na 250 st. C. Na dno trouby dáme vyšší plech s vařící vodou a dalamánky 5 minut zapečeme. Potom troubu otevřeme, aby se vzduch zchladil a dopečeme při 180 st. C dalších cca 14 minut dozlatova.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Jáhlový nákyp s jablky a švestkami
    další
    Batáty s kuřecími paličkami
    předchozí
    Jáhlový nákyp s jablky a švestkami
    další
    Batáty s kuřecími paličkami

    Přidejte svůj komentář