0 0
Mrkvové jetelíčky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

200 g polohrubá mouka
125 g máslo
80 g mrkev
30 g moučkový cukr
4 vrcholové kuličky hřebíček
1 ks žloutek
1 lžička skořice
prášek, dřeň, aroma... vanilka
špetka sůl
A ještě
40 ks lískové oříšky

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Mrkvové jetelíčky

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Vůni hřebíčku má mnoho z nás neodmyslitelně spojenou s vánočními svátky. Byly ovšem doby, kdy každý, kdo chtěl mluvit s panovníkem, musel v puse žužlat několik těchto plodů.

  • 42min
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Na cca 40 ks budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 125 g změklého másla
  • 80 g jemně strouhané mrkve
  • 30 g moučkového cukru
  • 3 kuličky z hřebíčku
  • 1 žloutek
  • 1 zarovnaná lžička skořice
  • vanilkový prášek (dřeň z vanilkového lusku)
  • špetka soli
  • 40 lískových oříšků

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, cukrem, vanilkou, skořicí, jemně nastrouhanou mrkví, změklým máslem a žloutkem. Kuličky z hřebíčku rozmáčkneme na prkénku lžící a přidáme taky do směsi. Zpracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout. V této fázi je docela lepivé. Po půl hodině ještě jednou propracujeme a necháme ještě chvíli v ledici odpočívat.

Potom odkrajujeme malé kousky, koulíme kuličky velikosti cvrnkacích a skládáme po třech k sobě. Můžeme vždy jednu namazat kapičkou bílku a tou stranou ji přitisknout k ostatním. Doprostřed třílístku vmáčkneme lískový oříšek.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 12 minut. Ještě teplé sušenky poprášíme moučkovým cukrem.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, cukrem, vanilkou, skořicí, jemně nastrouhanou mrkví, změklým máslem a žloutkem. Kuličky z hřebíčku rozmáčkneme na prkénku nožem a přidáme do směsi. Zpracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout. V této fázi je docela lepivé. Po půl hodině ještě jednou propracujeme a necháme ještě chvíli v lednici odpočívat.

2
Hotovo

Potom odkrajujeme malé kousky, koulíme kuličky velikosti cvrnkacích a skládáme po třech k sobě. Jednu kuličku vždy namažeme kapičkou bílku a tou stranou ji přitisknneme k ostatním. Doprostřed třílístku vmáčkneme lískový oříšek.

3
Hotovo

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 12 minut. Ještě teplé sušenky poprášíme moučkovým cukrem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Nealko svářo nejen pro děti
další
Vánoční tvarohová štola
předchozí
Nealko svářo nejen pro děti
další
Vánoční tvarohová štola

Přidejte svůj komentář