0 0
Mrkvové jetelíčky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

200 g polohrubá mouka
125 g máslo
80 g mrkev
30 g moučkový cukr
4 vrcholové kuličky hřebíček
1 ks žloutek
1 lžička skořice
prášek, dřeň, aroma... vanilka
špetka sůl
A ještě
40 ks lískové oříšky

Mrkvové jetelíčky

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Vůni hřebíčku má mnoho z nás neodmyslitelně spojenou s vánočními svátky. Byly ovšem doby, kdy každý, kdo chtěl mluvit s panovníkem, musel v puse žužlat několik těchto plodů.

  • 42min
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Na cca 40 ks budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 125 g změklého másla
  • 80 g jemně strouhané mrkve
  • 30 g moučkového cukru
  • 3 kuličky z hřebíčku
  • 1 žloutek
  • 1 zarovnaná lžička skořice
  • vanilkový prášek (dřeň z vanilkového lusku)
  • špetka soli
  • 40 lískových oříšků

Postup:

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, cukrem, vanilkou, skořicí, jemně nastrouhanou mrkví, změklým máslem a žloutkem. Kuličky z hřebíčku rozmáčkneme na prkénku lžící a přidáme taky do směsi. Zpracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout. V této fázi je docela lepivé. Po půl hodině ještě jednou propracujeme a necháme ještě chvíli v ledici odpočívat.

Potom odkrajujeme malé kousky, koulíme kuličky velikosti cvrnkacích a skládáme po třech k sobě. Můžeme vždy jednu namazat kapičkou bílku a tou stranou ji přitisknout k ostatním. Doprostřed třílístku vmáčkneme lískový oříšek.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 12 minut. Ještě teplé sušenky poprášíme moučkovým cukrem.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Mouku smícháme s práškem do pečiva, solí, cukrem, vanilkou, skořicí, jemně nastrouhanou mrkví, změklým máslem a žloutkem. Kuličky z hřebíčku rozmáčkneme na prkénku nožem a přidáme do směsi. Zpracujeme těsto a necháme půl hodiny odpočinout. V této fázi je docela lepivé. Po půl hodině ještě jednou propracujeme a necháme ještě chvíli v lednici odpočívat.

2
Hotovo

Potom odkrajujeme malé kousky, koulíme kuličky velikosti cvrnkacích a skládáme po třech k sobě. Jednu kuličku vždy namažeme kapičkou bílku a tou stranou ji přitisknneme k ostatním. Doprostřed třílístku vmáčkneme lískový oříšek.

3
Hotovo

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu cca 12 minut. Ještě teplé sušenky poprášíme moučkovým cukrem.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Nealko svářo nejen pro děti
další
Vánoční tvarohová štola
předchozí
Nealko svářo nejen pro děti
další
Vánoční tvarohová štola

Přidejte svůj komentář