Postup přípravy
Během přípravy zelných placiček mnou zmítala nejistota, přeci jen moji strávníci jsou mlsné tlamy, ale výsledek mě mile překvapil.
- 350 g hlávkového zelí
- 80 g polohrubé mouky
- 20 g grahamu
- 20 g jemných ovesných vloček
- 1 vejce
- 1/2 cibule
- 2 větší stroužky česneku
- sůl, pepř, chilli koření, muškátový oříšek, kmín
- několik snítek čerstvé majoránky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 dl vody
Cibuli posekáme a orestujeme na oleji. Přidáme zelí pokrájené na drobné kousky a ještě chvíli opékáme. Okořeníme a osolíme, zalijeme trochou vody a pod pokličkou dusíme do změknutí. Potom pokličku sundáme a vodu vydusíme. Když zelí zchladne, zahustíme ho moukou, grahamem a vločkami, přidáme vejce, prolisovaný česnek a natrhané lístky majoránky. Dvěma lžícemi tvoříme na pánev s rozehřátým olejem placičky a smažíme z obou stran.