Ingredience
- 360 g polohrubá mouka
- 200 g dýně Hokaidó
- 45 g máslo
- 1 ks vejce
- 1 dl vlažná voda
- 1 snítka rozmarýna
- 3/4 lžičky sůl
- 1/2 dl mléko
- 1/2 kostky droždí
- 1/2 lžičky cukr krupice
Glazúra
- 40 g máslo
- 1 lžíce med
- 1 snítka rozmarýna
- hrubozrnná sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Dýni omyjeme, odkrojíme požadovaný kus, odstraníme semínka a oloupeme (ačkoliv se Hokaidó loupat nemusí, budou bochánky jemnější). Zabalíme do alobalu a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C doměkka, cca 25 min. |
2 Hotovo | Zchladlou dýni rozmixujeme. V hrnečku mícháme vlažné mléko s vlažnou vodou, cukrem a rozdrobeným droždím. Necháme vzkypět kvásek. |
3 Hotovo | Do mísy nasypeme mouku, sůl, přilijeme kvásek, přidáme vejce a rozmixovanou dýni, rozpuštěné zchladlé máslo a posekanou rozmarýnu. Vypracujeme hladké jemné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
4 Hotovo | Pekáček vyložíme pečícím papírem nebo vytřeme vydatně olejem. Nakynuté těsto rozdělíme na 9 kousků a ukoulíme bochánky. Naskládáme je do pekáčku tak, aby kolem sebe měly asi 3 cm místa. |
5 Hotovo | Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut. |
6 Hotovo | Zatímco se bochánky pečou, připravíme si glazúru. Rozpustíme si máslo s medem. Upečené a ještě horké bochánky glazúrou pomocí mašlovačky vydatně potřeme, posypeme posekanou rozmarýnou a milovníci rafinovaných chutí velmi lehounce posolí hrubozrnnou solí. |