1 0
Dýňové bochánky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

360 g polohrubá mouka
200 g dýně Hokaidó
45 g máslo
1 ks vejce
1 dl vlažná voda
1 snítka rozmarýna
3/4 lžičky sůl
1/2 dl mléko
1/2 kostky droždí
1/2 lžičky cukr krupice
Glazúra
40 g máslo
1 lžíce med
1 snítka rozmarýna
hrubozrnná sůl

Dýňové bochánky

Rozmarýna má povzbuzující
a prokrvující účinky. Již ve starověku byla velmi ceněna
a používána k lékařským
i kulinářským účelům.

  • 120 min
  • Porcí: 9
  • Středně náročné

Ingredience

  • Glazúra

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Dýni omyjeme, odkrojíme požadovaný kus, odstraníme semínka a oloupeme (ačkoliv se Hokaidó loupat nemusí, budou bochánky jemnější). Zabalíme do alobalu a upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C doměkka, cca 25 min.

2
Hotovo

Zchladlou dýni rozmixujeme. V hrnečku mícháme vlažné mléko s vlažnou vodou, cukrem a rozdrobeným droždím. Necháme vzkypět kvásek.

3
Hotovo

Do mísy nasypeme mouku, sůl, přilijeme kvásek, přidáme vejce a rozmixovanou dýni, rozpuštěné zchladlé máslo a posekanou rozmarýnu. Vypracujeme hladké jemné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

4
Hotovo

Pekáček vyložíme pečícím papírem nebo vytřeme vydatně olejem. Nakynuté těsto rozdělíme na 9 kousků a ukoulíme bochánky. Naskládáme je do pekáčku tak, aby kolem sebe měly asi 3 cm místa.

5
Hotovo

Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 25 minut.

6
Hotovo

Zatímco se bochánky pečou, připravíme si glazúru. Rozpustíme si máslo s medem. Upečené a ještě horké bochánky glazúrou pomocí mašlovačky vydatně potřeme, posypeme posekanou rozmarýnou a milovníci rafinovaných chutí velmi lehounce posolí hrubozrnnou solí.

Michael

Bez jídla bych pošel během pár hodin. Na druhou stranu rád sportuji a jsem v jídle dost vybíravý, aneb jak říkává babička, rozežraný. Maso vždy opracovávám jako chirurg a sladké schovávám i u postele. Navíc tvořím weby a při tvorbě tohoto dílka se mi pěkně sbíhají sliny, říkám připravujíc fajitas 😉

předchozí
Dýňové pyré s arašídovým máslem
další
Svatomartinské rohlíčky

Přidejte svůj komentář