0 0
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
320 g polohrubá mouka
200 g máslo
90 g cukr krupice
1 vejce
1 plná lžička prášek do pečiva
špetka sůl
Náplň
500 g měkký tvaroh
180 g smetanový jogurt nebo zakysaná smetana
80 g moučkový cukr
2 vejce
0,5 sáčku vanilkový pudink
vanilka
špetka sůl
A ještě
miska borůvky
hrst mandlové lupínky

Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Borůvky můžeme použít čerstvé i mražené. Zrovna tak jiné ovoce.

  • 80 min
  • Snadné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Forma 30 x 25 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme pokrájené změklé máslo a nakonec vejce. Umícháme pevné těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Vytvarujeme silnější šišku (tvar, který se bude následně dobře strouhat) a rozdělíme na dvě části v poměru 1/3 a 2/3. Každou zvlášť zabalíme do mikrotenu. Menší vložíme na chvíli do mrazáku a větší do lednice.

2
Hotovo

Do mísy vyklepneme tvaroh a jogurt a vyšleháme s cukrem, pudinkovým práškem, vanilkou a žloutky. Z bílků a špetky soli ušleháme huhý, avšak ještě vláčný sníh. Ten následně opatrně po částech vmícháme do tvarohového krému.

3
Hotovo

Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Větší část těsta (z lednice) namačkáme na dno připravené formy. Na těsto rozvrstvíme tvarohový krém a posypeme po celé ploše borůvkami. Menší kus těsta nastrouháme na hrubém struhadle po celé ploše koláče. Navrch rozvrstvíme mandlové lupínky.

4
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 40-45 minut. Krájíme po úplném zchladnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Kedlubnové placičky – kedlubňáky
předchozí
Kedlubnové placičky – kedlubňáky

Přidejte svůj komentář