0 0
Nadýchaný jablečný koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Nadýchaný jablečný koláč

Postup přípravy

Sdílet

Inspiraci pro tento koláč jsem našla v kuchařce Zoufalých manželek. I když mě fascinoval, trošku jsem se bála, jak to dopadne, když mouku supluje jemná strouhanka. Jsem ráda, že jsem v sobě našla odvahu jej upéct, protože jeho chuť je vskutku nebeská 🙂

  • 4 jablka výrazné chuti
  • 40 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g přesáté strouhanky
  • 2 vejce + 2 bílky navíc
  • skořice
  • špetka soli
  • hrst rozinek
  • hrst slunečnicových semínek
  • trocha másla a třtinového cukru na vymazání a vysypání formy

Jablka oloupeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na malé kostičky. V hrnci rozehřejeme máslo, vsypeme jablka, přidáme rozinky a semínka a udusíme doměkka (cca 25 minut). Poté necháme zchladnout. V mixéru umixujeme žloutky s cukrem a špetkou soli do pěny. Přidáme zchladlá jablka a strouhanku a už jen lehce promícháme. Z bílků a špetičky soli ušleháme tuhý sníh a také lehce vmícháme do jablek.

Formu o průměru 23 cm vymažeme máslem a vysypeme cukrem. Těsto do ní přelijeme, uhladíme stěrkou a dáme do trouby vyhřáté na 200 st. C. Poté teplotu hned snížíme na 150 st. a pečeme dozlatova (přibližně 25-30 minut).

jablecny-kolac1

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Mangovo-banánové smoothie
další
Marinovaná krkovice s rýží a bazalkovým česnekem
předchozí
Mangovo-banánové smoothie
další
Marinovaná krkovice s rýží a bazalkovým česnekem

Přidejte svůj komentář