0 0
Čočka s celerovými škvarečky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Čočka
250 g čočka
40 g máslo
25 g hladká mouka
1 cibule malá
tymián
sůl
jablečný ocet
mořská řasa Kombu
Škvarečky
400 g celer
30 g olivový olej
sojová omáčka
A ještě
4 vejce
olej
sůl
Zelný salát
400 g bílé hlávkové zelí
30 ml olivový olej
jablečný ocet
cukr krupice
sůl

Čočka s celerovými škvarečky

Trendy:
  • Vegetariánské

Mořská řasa do čočky není nutná, ale obohatí jí o minerální látky a zlepší stravitelnost.

  • 65 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Čočka

  • Škvarečky

  • A ještě

  • Zelný salát

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Čočku přebereme a propláchneme vodou. Zalijeme chladnou vodou cca 2 cm nad čočku a vhodíme k ní kousek mořské řasy (velikosti známky na dopisy). Necháme stát aspoň 2 hodiny. Poté zvolna uvaříme doměkka, přibližně půl hodiny. Z uvařené čočky řasu odstraníme.

2
Hotovo

Hned si taky připravíme salát, aby se v lednici odležel. Zelí nakrouháme na jemné nudličky a zalijeme vroucí vodou. Necháme 3-5 minut stát, pak zcedíme a propláchneme ještě vodou studenou. Dlaní stlačíme a vymačkáme co nejvíc vody. Olej smícháme s cukrem, jablečným octem a trochou soli. Utvoříme chuťově výraznou zálivku. Zelí vyklopíme do misky, připravenou zálivkou zalijeme a důkladně promísíme. Ještě ochutnáme, jestli je zelí dle našich představ. Zaklopíme a necháme odpočinou v lednici.

3
Hotovo

V mezičase si oloupeme celer, nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru a ty pak rozkrájíme na kostičky. V pánvi rozehřejeme při střední teplotě olivový olej a kostičky celeru na něm osmahneme dozlatova. Když zezlátnou, zakápneme sojovkou.

4
Hotovo

Připravíme jíšku. V kastrolku rozpustíme máslo. Malou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k rozpuštěnému máslu. Restujeme, až cibule zmenší objem. Pak zaprášíme hladkou moukou. Osolíme a smažíme, dokud nezačne jíška mírně zlátnout. Do hotové, trochu zchladlé, jíšky slijeme vodu z čočky a důkladně promísíme. Přibližně 5 minut povaříme do zhoustnutí (pokud je tekutiny v čočce málo, přidáme vodu z kohoutku). Poté promícháme s čočkou, okyselíme a dosolíme dle chuti. Ještě dvě minutky povaříme.

5
Hotovo

Nakonec rozehřejeme nepřilnavou pánev a na ní usmažíme volská oka. Mírně osolíme.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Nadýchaný jablečný koláč
předchozí
Nadýchaný jablečný koláč

Přidejte svůj komentář