0 0
Tvaroho-smetanový piškotový dort s ovocem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Tvaroho-smetanový piškotový dort s ovocem

    Postup přípravy

    Sdílet

    Co budeme potřebovat:

    Piškotové těsto

    • 3 vejce
    • 85 g cukru krupice s vanilkou
    • 50 g kukuřičného škrobu
    • 40 g hladké mouky
    • 2 lžíce horké vody
    • špetka prášku do pečiva
    • špetka soli
    • šťáva z půlky citronu
    • ostružinová marmeláda na namazání korpusu

    Tvaroho-smetanová náplň

    • 2 tučné tvarohy
    • 1 mascarpone
    • 1 zakysaná smetana
    • 1 šlehačka
    • 6 plátků želatiny
    • 1/2 dl mléka
    • 3 lžíce cukru s vanilkou
    • na ozdobu kompotované broskve, kompotované  mandarinky, čerstvé maliny půl balíčku opražených mandlových kousků

    Postup:

    Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem a horkou vodou vyšleháme do světlé pěny, přidáme citronovou šťávu a ještě chvilku šleháme. V jiné misce smícháme sypké přísady a ve vysoké nádobě ušleháme s troškou soli tuhý sníh z bílků. Do žloutkové směsi střídavě lehce vmícháme moučnou směs a bílky. Na dno dortové formy dáme pečící papír a obvodovým dílem jej přichytíme. Těsto vylijeme do formy, uhladíme a upečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C po dobu cca 15 minut. Je-li hotové, zjistíme zapíchnutím špejle (po vytažení musí být špejle čistá).

    Hotový korpus necháme chvíli zchladnout, potom opatrně otevřeme, sundáme pečící papír a v polovině prořízneme. Odklopíme vršek, namažeme výraznou marmeládou a zase přiklopíme. Vrátíme do formy a formu zavřeme.

    Plátky želatiny namočíme do vlažné vody na cca 15 minut. Do kuchyňského robotu dáme tvaroh, mascarpone, smetanu a cukr a šleháme až se vše důkladně propojí. Šlehačku ušleháme do tuha. Mléko zahřejeme a vypneme těsně před varem. Plátky želatiny vymačkáme od vody a promícháme s horkým mlékem. Když se rozpustí, přidáme trošku tvarohu a rozmícháme, až se vše spojí. Potom přelijeme do tvarohové hmoty a ještě řádně promícháme v robotu. Do promíchané směsi vmícháme zlehka ušlehanou šlehačku.

    Část hmoty natřeme na korpus a posypeme na kousky nakrájenými broskvemi. Naneseme zbytek krému a na povrch ozdobíme ovocem. Na strany přimáčkneme opražené mandlové kousky.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Sekaná z vepřové plece a cukety
    další
    Avokádová pomazánka s pomerančem
    předchozí
    Sekaná z vepřové plece a cukety
    další
    Avokádová pomazánka s pomerančem

    Přidejte svůj komentář