Postup přípravy
Co budeme potřebovat:
Piškotové těsto
- 3 vejce
- 85 g cukru krupice s vanilkou
- 50 g kukuřičného škrobu
- 40 g hladké mouky
- 2 lžíce horké vody
- špetka prášku do pečiva
- špetka soli
- šťáva z půlky citronu
- ostružinová marmeláda na namazání korpusu
Tvaroho-smetanová náplň
- 2 tučné tvarohy
- 1 mascarpone
- 1 zakysaná smetana
- 1 šlehačka
- 6 plátků želatiny
- 1/2 dl mléka
- 3 lžíce cukru s vanilkou
- na ozdobu kompotované broskve, kompotované mandarinky, čerstvé maliny půl balíčku opražených mandlových kousků
Postup:
Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky s cukrem a horkou vodou vyšleháme do světlé pěny, přidáme citronovou šťávu a ještě chvilku šleháme. V jiné misce smícháme sypké přísady a ve vysoké nádobě ušleháme s troškou soli tuhý sníh z bílků. Do žloutkové směsi střídavě lehce vmícháme moučnou směs a bílky. Na dno dortové formy dáme pečící papír a obvodovým dílem jej přichytíme. Těsto vylijeme do formy, uhladíme a upečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C po dobu cca 15 minut. Je-li hotové, zjistíme zapíchnutím špejle (po vytažení musí být špejle čistá).
Hotový korpus necháme chvíli zchladnout, potom opatrně otevřeme, sundáme pečící papír a v polovině prořízneme. Odklopíme vršek, namažeme výraznou marmeládou a zase přiklopíme. Vrátíme do formy a formu zavřeme.
Plátky želatiny namočíme do vlažné vody na cca 15 minut. Do kuchyňského robotu dáme tvaroh, mascarpone, smetanu a cukr a šleháme až se vše důkladně propojí. Šlehačku ušleháme do tuha. Mléko zahřejeme a vypneme těsně před varem. Plátky želatiny vymačkáme od vody a promícháme s horkým mlékem. Když se rozpustí, přidáme trošku tvarohu a rozmícháme, až se vše spojí. Potom přelijeme do tvarohové hmoty a ještě řádně promícháme v robotu. Do promíchané směsi vmícháme zlehka ušlehanou šlehačku.
Část hmoty natřeme na korpus a posypeme na kousky nakrájenými broskvemi. Naneseme zbytek krému a na povrch ozdobíme ovocem. Na strany přimáčkneme opražené mandlové kousky.