Ingredience
Těsto
- 250 g polohrubá mouka
- 160 g máslo
- 1 dl sladpříp. tekutý med nebo cukr
- 1 ks žloutek
- 1 ks prášek do pečiva
- sůl
Tvarohová vrstva
- 250 g měkký tvaroh
- 2 lžíce sladpříp. tekutý med nebo cukr
- 1 ks vejce
- 1 ks bílek
Jablečná vrstva
- 4 ks jablkavětší
- 1 lžička kukuřičný škrob
- vanilkaprášek, dřeň z lusku, aroma
- rozinky
Na posypání
- slunečnicová semínka
- máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Z ingrediencí umícháme těsto, z kterého přibližně čtvrtinu dáme na chvilku do mrazáku a větší část namačkáme do vymazané dortové formy o průměru 25 cm tak, aby měla asi 2 cm okraj. |
2 Hotovo | Tvaroh, žloutek a slad smícháme, lehce vmícháme sníh ze dvou bílků a náplň vylijeme na těsto. |
3 Hotovo | Jablka oloupeme a nahrubo postrouháme. Smícháme s vanilkou, škrobem, skořicí a omytými rozinkami. Rozprostřeme na tvaroh. |
4 Hotovo | Vyndáme z mrazáku zbytek těsta a rozdrobíme nebo nastrouháme na povrch koláče. Nahoru poházíme slunečnicová semínka a poklademe jemnými hoblinkami másla. |
5 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C přibližně 40 minut. |