0 0
Vepřové maso na pivu

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Maso
1250 g vepřová plec
200 ml světlé pivo
20 g máslo
4 stroužky česnek
1 cibule
1 větvička rozmarýn
0,5 lžičky hladká mouka
olej
kmín
sůl
Karlovarský knedlík
150 g
40 g hrubá mouka
40 g máslo
5 rohlík
2 vejce
velká hrst hladkolistá petrželka
velká špetka sůl
špetka muškátový květ
Zelí
sterilizované bílé zelí
cibule
kmín
olej

Vepřové maso na pivu

Trendy:
  • Masožrout

Uvařit svůj vlastní karlovarský knedlík je snažší než se zdá.

  • 110 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Maso

  • Karlovarský knedlík

  • Zelí

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Maso otřeme vlhkým ubrouskem a případně odřežeme kousky, které se nám nelíbí. Neodřezáváme ale všechen tuk, aby maso nebylo vysušené. Celé potřeme olejem. Nasucho rozpálíme kastrol nebo pekáček s kovovými uchy (abychom jej mohli následně vložit do trouby) a maso ze všech stran opečeme dozlatova. Z každé stany pečeme cca 3 minuty a vždy počkáme, až se "pustí" kastrolu. Ve chvíli, kdy opékáme poslední stranu, kápneme do kastrolu olej a vsypeme posekanou cibuli s česnekem. Počkáme, až cibule zekslovatí.

2
Hotovo

Zalijeme pivem, vložíme rozmarýnu, maso osolíme, okmínujeme, přiklopíme poklicí nebo alobalem a vložíme do trouby rozehřáté na 160 st. C. Pečeme, respektive dusíme, pod pokličkou 50 minut. Pak pokličku odstraníme, polijeme šťávičkou a pečeme dalších 40 minut.

3
Hotovo

Upečené maso zabalíme do alobalu a vložíme do teplé trouby. Z másla a trošičky mouky připravíme zlatavou řídkou jíšku. Výpek zahřejeme a jíšku do něj vmícháme. Deset minut provaříme. Pak ponorným mixérem trochu rozdrtíme, dochutíme solí a přecedíme. Připadně naředíme vývarem.

4
Hotovo

Když sundáme pokličku z masa, pustíme se do knedlíků. Rohlíky nakrájíme na kostičky, nasypeme na plech a necháme v troubě u masa trochu okorat. Mezitím si rozpustíme máslo, smícháme s mlékem, žloutky, solí, kořením a posekanou petrželkou. Z bílků a špetky soli ušleháme polotuhý sníh. Houstičky nasypeme do misky, zasypeme moukou a zalijeme tekutinou. Promícháme a necháme 3 minuty nasáknout. Pak zlehka vmícháme bílkový sníh.

5
Hotovo

Z těsta buď utvoříme větší kulaté knedlíky a uvaříme v páře anebo směs rozdělíme na 3 díly. Připravíme si 3 kusy potravinové fólie a těsto na ní navrstvíme. Utvoříme podlouhlé knedlíky a zavážeme jako "bonbony". Vložíme do vroucí vody a vaříme 18 minut. Pak knedlíky vylovíme, odstraníme fólii a necháme 2 minuty stát. Nakrájíme bílou nití.

6
Hotovo

A taky připravíme zelí. Do kastrolu kápneme olej a rozehřejeme. Cibuli nakrájíme na tenké měsíčky a vhodíme do kastrolu. Necháme zesklovatět a přidáme zelí (bez tekutiny, tu si necháme na případné dochucení). Okořeníme kmínem a chvíli podusíme. Pokud zelí nemá požadovanou chuť, doladíme solí, cukrem a šťávou ze zelí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Karlovarský knedlík
další
Masová pomazánka
předchozí
Karlovarský knedlík
další
Masová pomazánka

Přidejte svůj komentář