0 0
Žitný chléb z kvásku

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Na zákvas
120 ml vlažná voda
100 g žitný kvásek
100 g žitná mouka
A dále
350 g žitná mouka
330 ml vlažná voda
70 g dýňová semínka
50 g slunečnicová semínka
20 g lněné semínko
10 g sůl
1 lžička kmín

Žitný chléb z kvásku

Žitnou mouku "nedrží" lepek, takže je těsto celou dobu hodně lepivé. Ale doporučuji se přes to přenést, protože výsledný chleba stojí zato :)

  • 920 min
  • Snadné

Ingredience

  • Na zákvas

  • A dále

Postup přípravy

Sdílet

Ke chlebu jsem udělala hummus

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Žitný kvásek promícháme se 100 g žitné mouky a 120 ml vlažné vody, ideálně přímo v míse ke kuchyňskému robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme 10 - 12 hodin stát. Ne déle, jinak nám roustoucí kvásek bude zase klesat. Z této výsledné hmoty odebereme vrchovatou lžíci a uchováme v zavařovačce pro vychování dalšího kvásku.

2
Hotovo

Poté k zákvasu přidáme zbytek mouky, sůl, kmín, semínka a vlažnou vodu. Zaděláme těsto (používám výhradně robot). Těsto je hodně lepivé. Opět jej přikryjeme a necháme stát 2 hodiny.

3
Hotovo

Po dvou hodinách těsto promícháme. Doporučuji vařečkou, protože opravdu hodně lepí. Necháme stát zase aspoň 1,5 hodiny. Pak si vezmeme chlebíčkovou formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou, případně vyložíme pečícím papírem. Těsto do formy přemístíme, dle možností povrch uhladíme a necháme minimálně ještě hodinu kynout.

4
Hotovo

Troubu vyhřejeme na 180 st. C. Vložíme do ní plecháček s vodou a formu s chlebem. Pečeme 50 minut. Upečený chleba potřeme vodou z plecháčku pomocí mašlovačky a necháme zchladnout.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Paštika z květáku a žampiónů
další
Tvarohovo pudinkový dortík
předchozí
Paštika z květáku a žampiónů
další
Tvarohovo pudinkový dortík

Přidejte svůj komentář