Ingredience
Na zákvas
- 120 ml vlažná voda
- 100 g žitný kvásek
- 100 g žitná mouka
A dále
- 350 g žitná mouka
- 330 ml vlažná voda
- 70 g dýňová semínka
- 50 g slunečnicová semínka
- 20 g lněné semínko
- 10 g sůl
- 1 lžička kmín
Postup přípravy
Ke chlebu jsem udělala hummus
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Žitný kvásek promícháme se 100 g žitné mouky a 120 ml vlažné vody, ideálně přímo v míse ke kuchyňskému robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme 10 - 12 hodin stát. Ne déle, jinak nám roustoucí kvásek bude zase klesat. Z této výsledné hmoty odebereme vrchovatou lžíci a uchováme v zavařovačce pro vychování dalšího kvásku. |
2 Hotovo | Poté k zákvasu přidáme zbytek mouky, sůl, kmín, semínka a vlažnou vodu. Zaděláme těsto (používám výhradně robot). Těsto je hodně lepivé. Opět jej přikryjeme a necháme stát 2 hodiny. |
3 Hotovo | Po dvou hodinách těsto promícháme. Doporučuji vařečkou, protože opravdu hodně lepí. Necháme stát zase aspoň 1,5 hodiny. Pak si vezmeme chlebíčkovou formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme polohrubou moukou, případně vyložíme pečícím papírem. Těsto do formy přemístíme, dle možností povrch uhladíme a necháme minimálně ještě hodinu kynout. |
4 Hotovo | Troubu vyhřejeme na 180 st. C. Vložíme do ní plecháček s vodou a formu s chlebem. Pečeme 50 minut. Upečený chleba potřeme vodou z plecháčku pomocí mašlovačky a necháme zchladnout. |