Ingredience
- 500 g bramboryideálně varný typ B nebo C
- 100 g hladká mouka
- 60 g hrubá mouka
- 2 lžíce mléko
- 1 ks vejce
- 1 lžíce máslo
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Syrové brambory oloupeme a hned nastrouháme na jemném struhadle. Promícháme se solí a horkým mlékem a vyklopíme na cedník. Necháme vykapat všechnu tekutinu a ještě lžící vymačkáme co se dá. |
2 Hotovo | Brambory přendáme do suché mísy, přisypeme mouku, přilijeme rozpuštěné máslo a rozkvedlané vejce. Vypracujeme těsto, které drží tvar (pokud bude řídké, přidáme trošičku mouky). |
3 Hotovo | Do většího kastrolu dáme vařit osolenou vodu. Pomocí dvou lžic vytvoříme na tácek cca 12 noků. Když se voda začne silně vařit, noky do ní přendáme. Vařečkou odloupneme ode dna a vaříme asi 11 minut. Potom knedlíky vyndáme na mísu a podáváme. |
4 Hotovo | Ideální přílohou k chlupatým knedlíkům je kysané zelí. |