0 0
Citrónové sušenky se zázvorem a čokoládou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Citrónové sušenky se zázvorem a čokoládou

    Postup přípravy

    Na cca 120 ks budeme potřebovat:

    • 400 g hladké mouky na křehké těsto (Babiččina volba)
    • 150 g třtinového cukru
    • 200 g změklého másla
    • 5 kapek vanilkové esence
    • 2 lžíce citrónové štávy
    • 2 vejce (vejce rozšleháme vidličkou a trochu si schováme na potření sušenek)
    • kůra z 1 bio citronu
    • 1 plná lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
    • 1 zarovnaná lžička jedlé sody
    • špetka soli
    • 80 g hořké čokolády 70%
    • 1 lžička kokosového tuku (nebo čokoládového másla nebo běžného másla)

    Postup:

    Máslo rozetřeme s cukrem (ideálně v kuchyňském robotu). Přidáme vanilkovou esenci, vejce, sůl, citrónovou šťávu, nastrouhanou kůru a zázvor a důkladně rozšleháme, až nám vznikne kompaktní hladká směs. Potom přisypeme mouku smíchanou s jedlou sodou a zaděláme hladké, vláčné těsto. Zabalíme jej do mikrotenu a necháme aspoň hodinku odpočinout v lednici.

    Poté těsto rozdělíme na 4 části (těsto, se kterým zrovna nepracujeme, uchováváme v lednici). Pracovní desku na kuchyňské lince lehounce poprášíme hladkou moukou a těsto na ní vyválíme na tenkou placku, max. 2 mm. Vykrajujeme požadované tvary. A protože se blíží oslava Sv. Valentýna, hodilo se srdíčko, které poslala Babiččina volba spolu s moukou na vyzkoušení. Těsto drželo skvěle pohromadě, takže po prvním podsypání už jsem rozvalovala bez mouky :).

    Vykrájené tvary pokládáme na plech vyložený pečícím papírem, potíráme rozšlehaným zbytkem vajíček a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 6 minut dozlatova.

    Když sušenky vychladnou,  ozdobíme je čokoládovou polevou. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem. Vezmeme si mikrotenový sáček, v rohu prostříhneme maličkou dírku, roh přeložíme a podržíme si ho kolíčkem na prádlo. Do sáčku nalijeme rozehřátou čokoládu a kolíček sundáme. Volný konec zakroutíme, abychom čokoládu dostali do prostřiženého rohu a polevou cik cak ozdobíme upečené sušenky.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Krajkové palačinky se zeleninou
    další
    Citrónové risotto s kešu

    Přidejte svůj komentář