0 0
Čočková paštika s mandlemi a domácí bagetkou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Čočková paštika s mandlemi a domácí bagetkou

    Postup přípravy

    Sdílet

    Na žádost nejmladšího člena naší rodiny jsem se pustila do čočkové paštiky. Paštiku z jater odmítá ochutnat. Udělala jsem jí podle podobného receptu, tak jsem zvědavá na srovnání.

    • 200 g neloupané červené čočky
    • 50 g špaldových vloček
    • 1 cibule
    • 2 stroužky česneku
    • 2 bobkové listy
    • čerstvé provensálské koření (recept v sekci bylinky)
    • 1 dl bílého vína
    • 3 lžíce sušeného lahůdkového droždí
    • sůl, pepř
    • spařené a oloupané mandle
    • 30 g másla + kousek másla na polití
    • 2 vejce
    • olej

    Bagetka:

    • 100 g celozrnné mouky
    • 150 g hladké mouky
    • 150 g hrubé mouky
    • 250 ml mléka
    • 1/3 kostky droždí
    • 3/4 lžíce medu
    • 3/4 lžičky soli
    • 3/4 lžičky cukru

    Čočku namočíme na dvě hodiny do studené vody, ve které jí potom rovnou uvaříme doměkka spolu s bobkovým listem. Ke konci čočku často mícháme, aby se nepřichytla, voda by měla být téměř vyvařená a my podlijeme bílým vínem (použila jsem Chardonay). Na pánvi rozehřejeme olej, orestujeme na něm kousky cibule a česneku, přihodíme namočené a slité vločky a čerstvé koření. Přidáme k uvařené čočce, osolíme, opepříme, vyndáme bobkový list, zasypeme droždím, zjemníme máslem a rozmixujeme ponorným mixérem. Vmícháme dvě syrová vejce, posekané mandle, pokrájené brusinky a směs nalijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem. Dáme na 30 minut upéct do trouby rozpálené na 160 st. C. Když je paštika upečená, povrch polijeme rozpuštěným máslem a necháme vychladit.

    Do mixéru nalijeme mléko, rozdrobíme droždí, přisypeme cukr a necháme chvilku vzejít kvásek. Potom přidáme mouku, med a sůl a uhněteme těsto. Z hotového těsta vyválíme dva válečky, které šikmo lehce nařízneme na několika místech nožem. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme pod utěrkou odpočívat 50 minut. Pečeme v troubě rozpálené na 180 st. C po dobu asi 20 – 25 minut. Na dno trouby dáme před pečením pekáček s vodou.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

    předchozí
    Kuskus se slaninou a ztraceným vejcem
    další
    Levandule lékařská
    předchozí
    Kuskus se slaninou a ztraceným vejcem
    další
    Levandule lékařská

    Přidejte svůj komentář