0 0
Gomasio

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Gomasio

    Postup přípravy

    Když jednou ochutnáte gomasio, je to láska na celý život. Jeho síla nespočívá pouze v chuti, ale jeho hlavní kouzlo je léčebné. Neutralizuje kyseliny v těle, posiluje nervy, zvyšuje imunitu a posiluje trávení. Pomáhá také při těhotenské nevolnosti a navíc obsahuje spoustu vápníku.

    • 100 g sezamových semínek
    • 3/4 lžičky soli

    Na pánvi opražíme sůl, přidáme k ní semínka a pod důslednou kontrolou (aby se nespálila, pak by byla hořká) pražíme, až začnou semínka poskakovat a praskat. Zkoušku provedeme rozmáznutím semínka mezi prsty. Jdou-li lehce rozmáznout, přesypeme semínka do misky suribachi a dřevěným tloukem utřeme o stěny, až je asi 3/4 semínek rozetřená. Kdo nemá suribachi (lze koupit přes internet za cca 400 Kč), může semínka semlít na mlýnku na mák nebo utlouct v hmoždíři, ale tato příprava není úplně ideální. Pokud chceme gomasio na léčivé účely, je lepší pořídit suribachi. Třením se sezamový olej spojí se solí a vytvoří harmonickou směs.

    Gomasio necháme zcela vychladnout a přesypeme do uzavírací sklenice. V lednici vydrží 14 dní. Používáme na posypání rýže, zeleniny, salátů nebo třeba chleba s máslem.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Salát z červené řepy s jablky
    další
    Máslové sušenky s levandulí a mandlemi

    Přidejte svůj komentář