0 0
Kořeněná květáková polévka se sýrovými knedlíčky

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Kořeněná květáková polévka se sýrovými knedlíčky

    Postup přípravy

    I když se květák objevuje na talířích evropských hospodyněk až někdy v 18. století, arabské národy jej prý pěstovali už o tisíciletí dřív…

    Na 4 porce budeme potřebovat:

    • 1,2 l vody
    • 3/4 růžice květáku
    • 30 g másla
    • 2 stroužky česneku
    • 2 bio zeleninové bujony
    • 1 cibule
    • 1 vrchovatá lžička kari koření
    • 1 lžička kurkumy
    • 1/2 lžičky římského kmínu
    • 1/3 lžičky skořice
    • pažitka na ozdobení

    Sýrové knedlíčky cca 20 ks

    • 80 g sýr Provolone (Gouda, Eidam…)
    • 50 g jemných vloček
    • 10 g pohankové mouky (polohrubé pšeničné)
    • 1 bílek (nebo malé vejce, mně bílek zbyl, tak tady našel uplatnění :))
    • špetka muškátového oříšku
    • špetka soli

    Postup:

    Na másle orestujeme dozlatova posekanou cibuli s česnekem. Přidáme na růžičky rozebraný a opláchnutý květák. Zasypeme kořením a chvilku restujeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme bujony a povaříme do změknutí, cca 10 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixérem.

    Do malé misky nastrouháme sýr, přidáme vločky, mouku, bílek nebo vejce, muškátový oříšek a sůl. Vidličkou zpracujeme těstíčko, ze kterého vyválíme váleček, nakrájíme na kousky a ukoulíme kuličky. Uvaříme zvlášť. Vhazujeme do vroucí vody a když vyplavou, ještě půl minuty povaříme. Potom vodu slijeme a knedlíčky dáme přímo na talíř do polévky. Posypeme nakrájenou pažitkou.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Fazolové karbanátky
    další
    Rukolové lívanečky

    Přidejte svůj komentář