0 0
Křehký koláč s jablíčky a koňakem a bílou čokoládou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Křehké těsto
190 g hladká mouka
100 g máslo studené
30 g moučkový cukr
2-3 lžíce studená voda
1 žloutek
1 lžička prášek do pečiva
vanilka
špetka sůl
Náplň
4 jablka větší
2 lžíce koňak
0.5 vanilkový pudink
dle chuti jablek cukr krupice
dle chuti jablek citrónová šťáva
špetička sůl
pecky z bílé čokolády

Křehký koláč s jablíčky a koňakem a bílou čokoládou

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Na koláč můžeme využít také jablíčka zavařená ve vlastní šťávě.

  • 55 min
  • Snadné

Ingredience

  • Křehké těsto

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Forma o průměru 26 cm

 

 

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

V míse smícháme mouku s cukrem, solí, práškem do pečiva, pokrájeným máslem, vejcem, vanilkou a studenou vodu. Zpracujeme těsto, v ideálním případě za vydatné pomoci kuchyňského robotu. Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku, rozplácneme na placku a necháme v lednici 30 minut odpočívat.

2
Hotovo

Mezitím si oloupeme jablíčka a nastrouháme na hrubém struhadle. Do kastrolu nasypeme cukr a špetičku soli, zalijeme koňakem a chviličku zahříváme. Přidáme jablka a důkladně promícháme. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme. Ve skleničce rozmícháme pudink s trošičkou vody a nalijeme do podušených jablek. Ještě chvilku zahříváme, aby škrob zhoustl a dochutíme citrónovou šťávou.

3
Hotovo

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto rozválíme na pomoučeném stole na placku a vložíme na dno formy. Okraje vytáhneme do výšky necelé dva centimetry. Dno propícháme vidličkou a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C na 15 minut.

4
Hotovo

Na předpečený korpus rozvrstvíme náplň a povrch poklademe peckami bílé čokolády. Dopečeme cca 20 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Bramborový salát
další
Risotto ze slzovky
předchozí
Bramborový salát
další
Risotto ze slzovky

Přidejte svůj komentář