0 0
Bramborový salát

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bramborový salát

  • Středně náročné

Postup přípravy

Sdílet

Těžko říct, čím si zasloužil bramborový salát tu čest, že je pokládán za součást tradičního českého vánočního menu. V české tištěné kuchařce se objevil až v roce 1924, tehdy ještě bez zeleniny. Jeho původ je ale složitější. Proslavil ho v Rusku pravděpodobě francouzský kuchař. Ať je to jakkoliv, bramborový salát je můj oblíbenec 🙂

Pro 5 osob budeme potřebovat:

  • 50 g mraženého hrášku
  • 5 trošku větších než středních brambor 🙂 varný typ A
  • 3 kyselé okurky
  • 2 šalotky
  • 1 velká mrkev
  • 1 větší petržel
  • 1 lahůdková cibulka
  • celer velikosti mrkve
  • 1 majolka
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1 lžíce jablečného octa
  • lžíce přepuštěného másla ghí nebo běžného másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory i se slupkou uvaříme doměkka, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nakrájíme nožem na kostičky. Osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Minutu před koncem přidáme do pánve i hrášek. Orestovanou zeleninu přidáme k bramborám, přidáme i nakrájenou šalotku, cibulku a okurku. Promícháme. Přidáme majolku a zlehka promícháme, aby se brambory i zelenina majolkou obalily. Doladíme dle vlastní chuti octem a hořčicí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Veselé Vánoce vám všem
další
Polévka z pečených rajčat se slaninovým chipsem
předchozí
Veselé Vánoce vám všem
další
Polévka z pečených rajčat se slaninovým chipsem

Přidejte svůj komentář