0 0
Kváskový chléb

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Příprava
110 ml vlažná voda
100 g žitná mouka
100 g žitný kvásek
A dále
380 ml vlažná voda
300 g hladká mouka
300 g špaldová mouka celozrnná hladká
30 g slunečnicová semínka
12 g sůl
1 lžička kmín vrchovatá

Kváskový chléb

Délka přípravy vypadá strašidelně, ale podstatnou část času chleba kyne bez naší pomoci.

  • 980 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Příprava

  • A dále

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Kvásek dáme do mísy (ideálně od kuchyňského robota), přilijeme 110 ml vlažné vody a přisypeme 100 g žitné mouky. Promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10-12 hodin kynout. Ne déle. Zákvas stále stoupá, ale v určitou dobu začne zase klesat. Pokud jsme spotřebovali na přípravu zákvasu všechen kvásek, z tohoto množství odebereme lžíci do sklenice na další "vychování" kvásku.

2
Hotovo

Přisypeme odměřenou mouku a zalijeme 380 ml vlažné vody (některá mouka potřebuje vody víc, takže to může být až 400 ml). Osolíme, přidáme koření a semínka a zaděláme těsto. Může nám s tím pomoct kuchyňský robot s hnětacím hákem. Spustíme na 1. stupeň a hněteme asi 5 minut. Pak na 2 minutky přepneme ještě na stupeň 2. Sundáme z robota, vyjmeme hnětací hák, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

3
Hotovo

Namočíme si ruku vodou, suchou rukou chytneme mísu a mokrou rukou těsto v míse vždy z jedné strany povytáhneme nahoru a přeložíme navrch. Pěstí přimáčkneme. Takhle to uděláme několikrát. Mísu vždy trochu pootočíme. Zakryjeme utěrkou a necháme opět hodinu stát. Znovu vše zopakujeme. Opět zakryjeme, necháme stát a promačkáme a necháme stát ještě hodinu.

4
Hotovo

Poté těsto vyjmeme z mísy, důkladně jej prohněteme oběma rukama na pomoučném stole (už si je nemáčíme). Těsto bříšky dlaní odtlačujeme od sebe a prsty jej zase přitáhneme. Takhle to děláme asi 5 minut. Ošatku vysypeme důkladně hladkou moukou nebo škrobem (mně se osvědčil škrob). Z těsta uválíme bochánek a hladkou stranou dolů jej dáme do ošatky. Povrch poprášíme žitnou moukou. Zakryjeme fresh fólií nebo vložíme do mikroténové tašky a zabalíme. Necháme stát aspoň 90 minut.

5
Hotovo

Rozpálíme troubu na 230 st. C, včetně pečícího plechu a jednoho hlubšího plechu pod ním. Když už je teplota na požadované výši, chleba opatrně vyklopíme na pečící papír a i s ním jej vložíme do trouby na rozpálený plech. Do spodního plechu vylijeme hrneček vody. Troubu zavřeme a chleba 12 minut zapečeme.

6
Hotovo

Teplotu stáhneme na 190 st. C, troubu otevřeme, vyndáme plech s vodou a dvířka zavřeme. Dopečeme cca 40 - 45 minut. Je-li chleba upečený, poznáme podle dutého zvuku. Klouby prstu na něj poklepáme. Hotový chleba pomažeme čistou vodou pomocí mašlovačky nebo poprášíme vodou z rozprašovače. Krájíme vychladlý.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Holandský řízek
další
Paštika z květáku a žampiónů
předchozí
Holandský řízek
další
Paštika z květáku a žampiónů

Přidejte svůj komentář