0 0
Kynutý rybízový koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
250 g polohrubá mouka
120 ml mléko
50 g máslo
30 g třtinový cukr
15 g droždí
1 žloutek
citrónová kůra
větší špetka sůl
Drobenka
100 g polohrubá mouka
50 g máslo
50 g třtinový cukr
A ještě
cca 600 g rybíz
mandlové lupínky

Kynutý rybízový koláč

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Do drobenky můžete přidat vanilku nebo vanilkový cukr
a koláč bude krásně vonět.

  • 120 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Drobenka

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Veškeré ingredience si připravíme hodinu předem na kuchyňskou linku, aby se vyrovnala teplota. Máslo rozehřejeme a necháme opět zchladnout, ale aby zůstalo stále tekuté. Mléko potom trošičku přihřejeme na teplotu těla, nasypeme do něj lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzkypět.

2
Hotovo

Odvážíme mouku, osolíme, osladíme a zalijeme kváskem. Přidáme žloutek a máslo. Zpracujeme pružné hladké těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu nakynout.

3
Hotovo

Připravíme si drobenku z cukru, mouky a pokrájeného másla. Prsty hezky rozemneme, aby se vše propojilo. Eventuelně jí můžeme připravit i v elektrickém sekáčku.

4
Hotovo

Na pomoučeném stole vyválíme těsto na tenkou placku o rozměru nízkého pečícího plechu. Ten vyložíme pečícím papírem a na něj rozválené těsto přeneseme. Zbylým bílkem potřeme okraje koláče a po celé ploše rozvrstvíme rybíz. Po celé ploše posypeme drobenkou a navrch ještě mandlovými lupínky.

5
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Krůtí nudličky se zeleninou na kari
předchozí
Krůtí nudličky se zeleninou na kari

Přidejte svůj komentář