Ingredience
Těsto
- 250 g polohrubá mouka
- 120 ml mléko
- 50 g máslo
- 30 g třtinový cukr
- 15 g droždí
- 1 žloutek
- citrónová kůra
- větší špetka sůl
Drobenka
- 100 g polohrubá mouka
- 50 g máslo
- 50 g třtinový cukr
A ještě
- cca 600 g rybíz
- mandlové lupínky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Veškeré ingredience si připravíme hodinu předem na kuchyňskou linku, aby se vyrovnala teplota. Máslo rozehřejeme a necháme opět zchladnout, ale aby zůstalo stále tekuté. Mléko potom trošičku přihřejeme na teplotu těla, nasypeme do něj lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Necháme vzkypět. |
2 Hotovo | Odvážíme mouku, osolíme, osladíme a zalijeme kváskem. Přidáme žloutek a máslo. Zpracujeme pružné hladké těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu nakynout. |
3 Hotovo | Připravíme si drobenku z cukru, mouky a pokrájeného másla. Prsty hezky rozemneme, aby se vše propojilo. Eventuelně jí můžeme připravit i v elektrickém sekáčku. |
4 Hotovo | Na pomoučeném stole vyválíme těsto na tenkou placku o rozměru nízkého pečícího plechu. Ten vyložíme pečícím papírem a na něj rozválené těsto přeneseme. Zbylým bílkem potřeme okraje koláče a po celé ploše rozvrstvíme rybíz. Po celé ploše posypeme drobenkou a navrch ještě mandlovými lupínky. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut. |