0 0
Kynutý věnec s mákem a povidly

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
450 g polohrubá mouka
200 ml plnotučné mléko
60 g cukr krupice
60 g máslo
42 g droždí
3 g sůl
2 žloutek
1 lžíce olej
Náplň
150 g mák mletý
200 ml mléko
100 g švestková povidla
20 g cukr krupice
1 lžíce rum
1 lžíce citrónová šťáva
špetka sůl
Na ozdobení
mandlové hranolky nebo lupínky
bílek

Kynutý věnec s mákem a povidly

  • 110 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

  • Na ozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Všechny suroviny vyndáme cca hodinu předem na kuchyňskou linku, aby se vyrovnaly teploty. Rozehřejeme máslo a necháme zchladnout. Odvážíme a pomeleme mák.

2
Hotovo

Mléko malinko přihřejeme, dáme do něj lžičku cukru a lžičku mouky a rozdrobíme do něj droždí. Necháme vzejít kvásek.

3
Hotovo

Připravíme si makovou náplň. Do kastrolu nasypeme umletý mák, zalijeme mlékem, zasypeme cukrem, maličko osolíme, zakápneme rumem a za častého míchání dusíme až mák zahoustne. Pak dochutíme citrónovou šťávou. Smícháme s povidly a chuť doladíme k naprosté dokonalosti, protože na ní bude záviset celkový výsledek. Necháme zchladnout.

4
Hotovo

Prosejeme mouku, smícháme s cukrem a větší špetkou soli. Přidáme kvásek, zchladlé, ale ještě tekuté máslo, trochu oleje a žloutky. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Ideálně nám s tím pomůže kuchyňský robot. Mísu zakryjeme igelitem a utěrkou a necháme hodinu kynout.

5
Hotovo

Těsto pak vyválíme na tenkou (cca 0,5 cm) placku, po celé ploše potřeme náplní a zarolujeme do štrůdlu. Shora ostrým nožem po celé délce rozpůlíme až k podložce. Kromě posledních 5 cm. Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem. Půlky rozděleného štrůdlu kolem sebe po celé délce obtočíme a vzniklým zapletencem vyložíme koláčovou formu. Nyní dokrojíme spojený konec a propojíme se "začátkem". Vznikne nám takový zamotaný věnec.

6
Hotovo

Části vyčuhujícího těsta potřeme bílkem a posypeme mandlemi. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut dozlatova.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Bazalkový krém s parmazánovými chipsy
další
Krevety s červeným kari a kokosovým mlékem
předchozí
Bazalkový krém s parmazánovými chipsy
další
Krevety s červeným kari a kokosovým mlékem

Přidejte svůj komentář