0 0
Maková bublanina se švestkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
250 ml mléko
200 g mák mletý
120 g pohanková mouka hladká
50 ml olej
90 g třtinový cukr
2 vejce
0,5 prášek do pečiva
sůl
A ještě
15 švestky
na vymazání formy máslo
na vysypání formy hrubá mouka je-li třeba, tak bezlepkovou

Maková bublanina se švestkami

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Moučníky a sladká jídla

Švestkám se lidově říká taky "kadlata nebo karlata". Je to na počest Karla IV., který kdysi švestky dovezl do Čech
z Francie.

  • 50 min
  • Porcí: 8
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Vejce rozšleháme s cukrem ideálně v kuchyňském robotu. Pak už jen vařečkou vmícháme mák, následně olej, mléko a pak mouku smíchanou se solí a práškem do pečiva. Už těsto zbytečně dlouho nemordujeme, aby bylo nadýchané.

2
Hotovo

Švestky omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Odstraníme pecky. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Pokud chceme čistě bezlepkový koláč, vysypeme bezlepkovou moukou nebo formu vyložíme pečícím papírem.

3
Hotovo

Do připravené formy vylijeme těsto, rozprostřeme do stran a povrch poklademe švestkami. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. cca 30 min. Je-li po půl hodině koláč upečený, vyzkoušíme zapíchnutím špejle. Pokud ji vytáhneme z koláče suchou, je hotovo. Krájíme po zchladnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Pomazánka z červené řepy
další
Plněné bramborové knedlíky s cuketovým zelím
předchozí
Pomazánka z červené řepy
další
Plněné bramborové knedlíky s cuketovým zelím

Přidejte svůj komentář