Ingredience
-
Korpus
-
100 g máslové sušenky
-
50 g máslo
-
Krém
-
250 g tučný tvaroh
-
200 g šlehačka
-
190 g zakysaná smetana
-
40 g moučkový cukr
-
4 lžíce citrónová šťáva
-
1 sáček agarpříp. želatina
-
prášek, dřeň, aroma, ... vanilka
-
špetička sůl
-
Ozdoba
-
borůvkový kompot
-
hořká čokoláda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1
Hotovo
|
Na tyto mini dortíky se hodí ocelová tvořítka (obruče) o průměru 7-8 cm a výšky cca 6 cm, přilnavá fresh fólie a pevné gumičky. Tvořítkům uděláme „dno“ z vypnuté fresh fólie, kterou po obvodu přichytíme gumičkou. |
2
Hotovo
|
S přípravou začneme několik hodin předem, ideálně o den dřív. Sušenky rozdrtíme v mixéru nebo v pytlíku paličkou. Rozehřejeme máslo a smícháme se sušenkovou drtí. Sušenkovou směs rozdělíme na 5 dílů a nasypeme do tvořítek. Upěchujeme po dně. |
3
Hotovo
|
V mixéru smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem, citrónovou šťávou a špetičkou soli. |
4
Hotovo
|
Hodně vychlazenou šlehačku ušleháme dotuha a smícháme s tvarohovou směsí. V kovovém hrnečku smícháme agar s 5 lžícemi vody a pořádně zamícháme. Na mírné teplotě necháme zahřát těsně pod bod varu. Přidáme k němu 3 lžíce tvarohové směsi a důkladně promísíme. Zpátky vylijeme do misky k tvarohu a pečlivě vše smícháme. Malou naběračkou rozdělíme do tvořítek, zarovnáme povrch a překryjeme fólií. Necháme ztuhnout v lednici. |
5
Hotovo
|
Připravíme si čokoládové ozdůbky. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přendáme ji do igelitového sáčku, kterému odstřihneme kousek rohu a nastříkáme tvary na roličku z pečícího papíru. Necháme zaschnout. Ozdůbky jdou z papíru lehce sloupnout. Použijeme je k naaranžování na vršek mini dortíků. |
6
Hotovo
|
Ztuhlé dortíky po okrajích uvolníme nožíkem, odstraníme fóliové dno a dortík opatrně vytlačíme na talířek. Pokud součástí vašich tvořítek nebylo pěchovadlo, musíte si vystačit se skleničkou s rovným dnem. |
7
Hotovo
|
Na talířku dortíky ozdobíme borůvkovým kompotem a čokoládovou ozdůbkou. |
8
Hotovo
|
Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |