Ingredience
Korpus
- 100 g máslové sušenky
- 50 g máslo
Krém
- 250 g tučný tvaroh
- 200 g šlehačka
- 190 g zakysaná smetana
- 40 g moučkový cukr
- 4 lžíce citrónová šťáva
- 1 sáček agarpříp. želatina
- prášek, dřeň, aroma, ... vanilka
- špetička sůl
Ozdoba
- borůvkový kompot
- hořká čokoláda
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Na tyto mini dortíky se hodí ocelová tvořítka (obruče) o průměru 7-8 cm a výšky cca 6 cm, přilnavá fresh fólie a pevné gumičky. Tvořítkům uděláme „dno“ z vypnuté fresh fólie, kterou po obvodu přichytíme gumičkou. |
2 Hotovo | S přípravou začneme několik hodin předem, ideálně o den dřív. Sušenky rozdrtíme v mixéru nebo v pytlíku paličkou. Rozehřejeme máslo a smícháme se sušenkovou drtí. Sušenkovou směs rozdělíme na 5 dílů a nasypeme do tvořítek. Upěchujeme po dně. |
3 Hotovo | V mixéru smícháme tvaroh se zakysanou smetanou, cukrem, citrónovou šťávou a špetičkou soli. |
4 Hotovo | Hodně vychlazenou šlehačku ušleháme dotuha a smícháme s tvarohovou směsí. V kovovém hrnečku smícháme agar s 5 lžícemi vody a pořádně zamícháme. Na mírné teplotě necháme zahřát těsně pod bod varu. Přidáme k němu 3 lžíce tvarohové směsi a důkladně promísíme. Zpátky vylijeme do misky k tvarohu a pečlivě vše smícháme. Malou naběračkou rozdělíme do tvořítek, zarovnáme povrch a překryjeme fólií. Necháme ztuhnout v lednici. |
5 Hotovo | Připravíme si čokoládové ozdůbky. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přendáme ji do igelitového sáčku, kterému odstřihneme kousek rohu a nastříkáme tvary na roličku z pečícího papíru. Necháme zaschnout. Ozdůbky jdou z papíru lehce sloupnout. Použijeme je k naaranžování na vršek mini dortíků. |
6 Hotovo | Ztuhlé dortíky po okrajích uvolníme nožíkem, odstraníme fóliové dno a dortík opatrně vytlačíme na talířek. Pokud součástí vašich tvořítek nebylo pěchovadlo, musíte si vystačit se skleničkou s rovným dnem. |
7 Hotovo | Na talířku dortíky ozdobíme borůvkovým kompotem a čokoládovou ozdůbkou. |
8 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |