4 1
Zapečený patizon

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

500 g mleté vepřové maso
400 g rajčatové pyré
200 g čedar
5 stroužků česnek
4 ks rajčata
3 ks brambory
1 menší patizon
1 dl bílé víno
1 ks cibule
oregano
chilli paprička
čerstvě mletý pepř
olej
sůl
A ještě
50 g parmazán
40 g máslo
5 lžic pohanková mouka nebo hladká
cca 1,5-2 dl mléko
sůl
citrónová šťáva

Zapečený patizon

Trendy:
  • Bezlepkové recepty
  • Masožrout

Patizon je druh dýně. Jeho neutrální chuť jej předurčuje
k mnoha způsobům využití. Obsahuje spoustu cenných látek, které můžou podpořit naše zdraví.

  • 95 min
  • Porcí: 6
  • Středně náročné

Ingredience

  • A ještě

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Brambory oloupeme a na mandolíně nakrájíme na tenké plátky, cca 3 mm. Vložíme do osolené vroucí vody a cca 5 minut povaříme. Pak vodu slijeme.
Patizon nakrájíme také na tenké plátky, oloupeme a odstraníme semínka. Čedar nastrouháme nahrubo. Parmazán najemno.
Rajčata nakrojíme a spaříme vroucí vodou. Oloupeme a nakrájíme na plátky.

2
Hotovo

Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a orestujeme na něm posekanou cibulku s česnekem a po chvilce přidáme i pokrájenou chilli papričku. Když cibule zesklovatí, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme, okořeníme oreganem a orestujeme, až se maso zatáhne. Stále mícháme a maso oddělujeme od sebe. Přilijeme víno a necháme vydusit. Zalijeme rajčatovým pyré a ještě chvíli dusíme.

3
Hotovo

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku. Osolíme jí a rozředíme studeným mlékem. Metličkou šleháme, aby nevznikly hrudky. Svaříme na polotekutý bešamel. Nakonec ochutíme trochou citrónové šťávy.

4
Hotovo

Zapékací misku (35 x 23 cm) vytřeme olejem a po dne vyskládáme polovinu brambor. Na ně rozvrstvíme polovinu patizonových plátků a polijeme polovinou masové směsi. Posypeme polovinou strouhaného čedaru. A opět rozvrstvíme brambory, na ně patizon, druhou část masa a opět sýr.

5
Hotovo

Poklademe plátky krajčat a zalijeme bešamelem. Přikryjeme alobalem a v rozpálené troubě 40 minut zapečeme. Poté odstraníme alobal, posypeme parmazánem a odkryté ještě 10 - 15 minut zapečeme, dokud sýr nezačne zlátnout.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Palačinka s karamelizovanými jablky a pekany
další
Dýňová polévka s knedlíčky z dýňových semínek

Přidejte svůj komentář