0 0
Nepečený jahodový dort

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Nepečený jahodový dort

    Postup přípravy

    Těžko soudit, komu prvnímu se kdysi dávno podařilo ušlehat první šlehačku. Prvenství se připisuje francouzskému šéfkuchaři Ludvíka XIV., který na počest krále připravil dezert ozdobený právě šlehačkou, a to koncem 17. století.

    Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

    Korpus

    • 100 g máslových sušenek
    • 50 g másla

    Náplň

    • 500 g jahod
    • 35 g třtinového cukru s naloženým vanilkovým luskem
    • 20 g práškové želatiny
    • 1 lžíce citrónové šťávy
    • 2 šlehačky
    • pár jahod na ozdobu celé nebo rozmixované
    • posekané pistácie na ozdobu

    Postup:

    Sušenky rozdrtíme v mixéru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs natlačíme na dno dortové formy.

    Jahody rozmixujeme s cukrem a zahřejeme na sporáku k bodu varu. Ochutíme citrónovou šťávou. Do kastrůlku dáme 6 lžic vody, přisypeme želatinu a rozmícháme. Necháme chvilku odstát. Potom položíme na sporák (na rozptylovač plamene, pokud použijeme plynový) a na mírném ohni necháme zcela rozpustit. Nesmí se ale vařit! Do rozpuštěné želatiny přidáme 5 lžic jahodové směsi a promícháme. Takto připravenou směs vlijeme do jahod a řádně rozmícháme. Necháme zchladnout.

    Když je směs již vlažná, vyšleháme si poctivě vychlazenou šlehačku. Doporučuju šlehat každou zvlášť (jednou jsem to zkusila najednou a šlehačka šla z tekutého stavu hned do máslových hrudek). Vyšlehané šlehačky lehce, ale důkladně vmícháme do jahodo-želatinové směsi. Nalijeme na korpus, překryjeme fresh folií a odložíme do lednice, nejlépe na noc.

    IMG_8954

     

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Salát z červené rýže se zastřeným vejcem
    další
    Cuketové placičky s kari

    Přidejte svůj komentář