Ingredience
- 550 ks pampeliška květ
- velká hrst meduňka
- velká hrst pampeliška listy
- 4 ks bio citrón
- 3 litry voda
- 2,5 kg cukr krupice
- 1 sáček kyselina citrónová
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V čistém prostředí si natrháme pampeliškové květy (pokud budou mít stonek, nevadí, je také léčivý), meduňkové listy a pampeliškové listy. Listy propláchneme, květy rozložíme na plech a necháme prchnout broučky. Kdo chce květy proprat, může, ale zbaví se cenného pylu. |
2 Hotovo | Připravené rostlinky dáme do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přidáme pokrájené citróny, které jsme omyli kartáčkem v horké vodě. Zasypeme kyselinou citrónovou, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin odstát. |
3 Hotovo | Vezmeme si velký prázdný hrnec, položíme na něj cedník a ten vyložíme plátýnkem. Vodu s rostlinkami přes plátýnko přecedíme a ještě pořádně vymačkáme. Dosypeme cukr a kyselinu citrónovou, promícháme a vaříme pomalým varem cca 90 minut, až začne sirup houstnout. |
4 Hotovo | Vyvaříme si vhodné sklenice i s víčky, vaříčí sirup do nich naplníme, ihned zavíčkujeme a necháme zchladnout. Používáme jako sirup do vody nebo sodovky, ale klidně i k oslazení čaje. |