0 0
Mrkvový dort s vlašskými ořechy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
180 g mrkev
100 g jablko
150 ml olej
80 g třtinový cukr
60 ml podmáslí
špetka sůl
2 vejce
vanilka
1 lžíce jedlá soda
2 lžičky skořice
špetka muškátový oříšek
1 lžička prášek do pečiva
125 g polohrubá mouka
125 g špaldová mouka
z 0,5 ks citrónová kůra
Krém
250 g čerstvý sýr typu Philadelphia
250 g ricotta
20 g moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
A ještě
80 g marmeláda z hroznového vína
60 g vlašské ořechy
2 lžíce javorový sirup

Mrkvový dort s vlašskými ořechy

Mrkev je skvělá na překyselený žaludek, protože působí zásadotvorně.

  • 60 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

  • Krém

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Na promazání dortu jsem použila marmeládu z hroznového vína

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Začneme tím, že si připravíme dortovou formu. Boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a na dno uchytíme pečící papír. A taky vyhřejeme troubu na 170 st. C při horkovzduchu, jinak na 180 st. C.

2
Hotovo

Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemném struhadle. Stejně tak jablíčko. Nebo obojí posekáme v elekrickém sekáčku. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience a ve druhé všechny tekuté, včetně mrkve a jablka. Potom obě směsi smícháme dohromady. Pouze stěrkou a jen nezbytně nutnou dobu, jinak bude korpus moc "těžký". Vzniklé těsto přelijeme do připravené formy a od prostředka nahrneme ke kraji.

3
Hotovo

Vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dozlatova, cca 30 minut. Potom zapíchnutím špejle doprostřed dortu zjistíme, jestli už je upečený. Pokud na špejli neulpí těsto, je hotovo. Dort necháme zcela vychladnout. Poté v polovině podélně prokrojíme a spodní část natřeme marmeládou.

4
Hotovo

Sýr s ricottou, cukrem a citrónovou šťávou vymícháme v hladký krém a čtvrtinou krému pomažeme spodní díl, který jsme natřeli marmeládou. Přiklopíme vrchní částí. Zbytek krému rozetřeme po celé ploše dortu.

5
Hotovo

Vylouskáme vlašské ořechy, nahrubo je pokrájíme a nasucho opečeme na pánvi. Když začnou vonět, zakápneme je javorovým sirupem, promícháme a stáhneme z plotny. Ještě teplými ozdobíme povrch dortu.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Slaný melounový salát
další
Tarator – okurková polévka
předchozí
Slaný melounový salát
další
Tarator – okurková polévka

Přidejte svůj komentář