0 0
Makový dort bez lepku

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
300 g mák mletý
155 g cukr krupice
20 g kakao
6 vejce
1 lžíce rum
vanilka
sůl
Krém
250 g mascarpone
250 g plnotučný tvaroh
200 ml šlehačka 33%
65 g moučkový cukr
2 lžíce citrónová šťáva
1 lžíce mák nemletý
Na ochucení
200 g švestková klevela
Karamelizované pekany
10 pekanové ořechy
1 lžíce javorový sirup
Restované švestky na zdobení
10 švestky
1 lžíce máslo
1 lžíce cukr krupice
1 lžíce rum
0,5 lžičky perníkové koření
Na dozdobení
máta
1 lžíce mák

Makový dort bez lepku

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Mák patří do party nejzdravějších potravin světa. Užívejme si, že u nás není jeho konzumaci zakázána. Mimo jiné pro to, že je bohatou zásobárnou vápníku.

  • 90 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

  • Krém

  • Na ochucení

  • Karamelizované pekany

  • Restované švestky na zdobení

  • Na dozdobení

Postup přípravy

Sdílet

Pokud nemáte švestkovou klevelu, rozvařte cca 15 vypeckovaných švestek s trochou cukru a rumu a rozmixujte na kaši.

Množství je na běžnou dortovou formu.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Vejce necháme při pokojové teplotě asi hodinu stát na kuchyňské lince, aby nebyly při přípravě úplně studené. Mezitím si připravíme dortovou formu. Dno vyložíme pečícím papírem a upevníme obručí. Odstříhneme si přibližně 6cm pásek pečícího papíru. Obruč vytřeme máslem a pásek papíru na něj přilepíme. Nameleme mák.

2
Hotovo

Oddělíme žloutky od bílků. Bílků se špetkou soli začneme šlehat elektrickým šlehačem. Když začne houstnout, po částech k němu přisypeme cukr a došleháme do tuhého sněhu. Nesmíme ho ale přešlehat, aby nebyl suchý. Ze žloutků s kakaem, vanilkou a rumem vyšleháme nadýchanou pěnu. Do směsi postupně promísíme mletý mák a pak zlehounka, jen převalováním stěrkou, i bílky.

3
Hotovo

Připravené těsto rozprostřeme do dortové formy a od středu nahrneme trošku ke stranám. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut. Poté provedeme test špejlí. Zapíchneme jí doprostřed korpusu a pokud na ní neulpí těsto, je hotovo. V opačném případě pár minut přidáme.

4
Hotovo

Hotový korpus necháme úplně vychladnout a uprostřed prokrojíme. Obě půlky na řezné ploše potřeme vydatně klevelou nebo rozvařenými a rozmixovanými švestkami.

5
Hotovo

Připravíme si krém. Ušleháme šlehačku. Mascarpone smícháme s tvarohem, moučkovým cukrem, nemletým mákem a dochutíme citrónovou šťávou. Promísíme se šlehačkou. Bohatě namažeme spodní díl dortu a přiklopíme dílem vrchním. Ten zvrchu taky namažeme trochou klevely (té není nikdy dost :D). Pak celý dort pomažeme krémem kolem dokola.

6
Hotovo

Švestky rozpůlíme a odstraníme pecky. Na pánvi zpěníme máslo s cukrem a perníkovým kořením a vyskádáme do něj švestky řeznou plochou dolů. Chviličku restujeme a pak zakápneme rumem. Necháme vydusit. Zchladlými švestkami ozdobíme povrch dortu. Povrch posypeme trochou celého máku.

7
Hotovo

Na suché pánvi orestujeme pekany a když se rozvoní, zakápneme javorovým sirupem. Hned je rozložíme mezi švestky a dozdobíme lístečky máty.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Bolo do Caco
další
Dip z pečených paprik
předchozí
Bolo do Caco
další
Dip z pečených paprik

Přidejte svůj komentář