0 0
Kynuté borůvkové knedlíky vařené v páře

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
500 g hrubá mouka
250 ml mléko
30 g droždí
20 g máslo
4 g cukr
2 g sůl
1 ks vejce
borůvky
moučkový cukr
A ještě
tvrdý tvaroh
moučkový cukr
máslo

Kynuté borůvkové knedlíky vařené v páře

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Moučníky a sladká jídla
  • Vegetariánské

Těsto kolem borůvek musíme dokonale spojit, aby se nám při varu neotevřelo a nezmizela nám cenná náplň :)

  • 1,5 hodiny
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • A ještě

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Do mísy nalijeme vlažné mléko, přidáme rozdrobené droždí, cukr a promícháme. Necháme 10 minut stát, aby se droždí zaktivovalo. Přidáme mouku, sůl, vejce a rozpuštěné máslo. Promícháme ve vláčné, spíš trošičku tužší těsto, které se nelepí k misce. Ideálně nám v tom pomůže kuchyňský robot. Hotové těsto necháme hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

2
Hotovo

Mezitím si nastrouháme tvaroh, rozpustíme máslo na polití knedlíků a připravíme pařák. Případně do velkého kastrolu nalijeme vodu, navrch připevníme pevnou gumou plátno, na kterém budeme knedlíky napařovat. Samozřejmě knedlíky můžeme taky uvařit ve vroucí vodě. V každém případě tepelně upravujeme 8 minut. Pokud zvolíme meruňky, tak 10 minut.

3
Hotovo

Nakynuté těsto rozválíme na váleček a nakrájíme na 20 stejných kousků. Na vál si nasypeme trochu mouky na případné „namáčení“ rukou nebo těsta. Každý kousek rozplácneme na placičku, doprostřed navrstvíme lžičku borůvek. Posypeme půl lžičkou moučkového cukru a důkladně zabalíme. Do kastrolu nalijeme vodu, umístíme na ní pařák a přivedeme k varu. Do připraveného pařáku vložíme několik knedlíků spojem dolů a aspoň 3 cm od sebe (ještě dost nabydou) a paříme 8 minut. Případně je vkládáme do vroucí osolené vody, taky jen několik, protože vařením taky nabydou, a v polovině varu otočíme. Knedlíky, které vytáhneme z páry nebo vody, propínáme vidličkou, aby unikla pára.

4
Hotovo

Na talíři posypeme strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a polijeme máslem. Navrch můžeme ještě dát lžíci zakysanky.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Pampeliško-meduňkový sirup
další
Kompot z jedlých jeřabin

Přidejte svůj komentář