Ingredience
- 250 ml podmáslí
- 120 g polohrubá mouka
- 65 g jemné ovesné vločky
- 70 g třtinový cukr
- 50 ml rostlinný olej
- 10 g kakao
- 10 g kypřící prášek do perníku
- 1 vejce
- špetka sůl
Poleva
- 50 g hořká čokoláda
- 20 g zakysaná smetana
- 1 lžička kokosový olej
- marmeládana potření
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vejce klepneme do misky, přidáme cukr a ušleháme do pěny (ideálně v kuchyňském robotu). Během šlehání přiléváme následně i olej a pak podmáslí. V jiné nádobě důkladně promícháme zbylé přísady. Ty přesypeme do tekuté směsi a už jen stěrkou promícháme. Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem a těsto do ní vlijeme. Stěrkou roztáhneme ke stranám, protože těsto se uprostřed pečením zvedá. |
2 Hotovo | Vložíme do trouby rozpálené na 180 st. C a pečeme cca 25 minut. Je-li po této době upečeno zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed moučníku. Pokud ji vytáhneme suchou, je hotovo. V opačném případě pár minutek přidáme. Upečený perník necháme vychladnout. |
3 Hotovo | Zchladlý moučník podélně rozkrojíme a vydatně potřeme marmeládou. Opět přiklopíme. Připravíme si vodní lázeň. Do maléko kastrůlku nalijeme trochu vody a do něj vložíme jiný kastrůlek tak, aby se dnem vody nedotýkal. Nalámeme do něj čokoládu, přidáme trošku kokosového oleje a při střední teplotě rozpustíme. Potom vmícháme zakysanou smetanu a polevu rozetřeme po celé ploše perníku. Necháme ztuhnout. |