0 3
Vepřové výpečky se zelím a houskovým knedlíkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Výpečky
1 kg vepřová plec
3 dl světlé pivo
3 stroužky česnek
3 lžíce sojová omáčka
2 ks cibule
2 vrchovaté lžíce vepřové sádlo
1/2 lžíce hladká mouka
sůl
čerstvě mletý pepř
kmín
Zelí
500 g kysané zelí
1 ks cibule
je-li potřeba sůl
je-li potřeba kmín
je-li potřeba cukr
je-li potřeba jablečný ocet
olej
Knedlíky
450 g hrubá mouka
cca 230 ml voda
2 špetky sůl
1 ks vejce
1 ks rohlík
1/2 prášek do pečiva

Vepřové výpečky se zelím a houskovým knedlíkem

Trendy:
  • Maminčiny recepty
  • Masožrout

Kysaným zelím se cpali ve velkém už staří Řekové a Římané.
V 16. století to byl takový megahit, takže si vysloužilo titul "všelék".

  • 2 hodiny
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Výpečky

  • Zelí

  • Knedlíky

Postup přípravy

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Plecko nakrájíme na kostky a zprudka opečeme na sádle ve velkém kastrolu. Přidáme nakrájenou cibuli a česnek a ještě chvilku restujeme. Osolíme, opepříme, okmínujeme, zalijeme pivem, přiklopíme poklicí a dáme do trouby vyhřáté na 160 st. C na cca 90 minut. 30 minut před dokončením sundáme poklici, přidáme teplotu na 180 st. C. Během pečení kontrolujeme, aby se nám nevypekla šťáva a maso se nepřipálilo. Případně doléváme teplou vodu. Před dokončením, když už je maso opečené a výpek dělá bubliny, přidáme hladkou mouku rozmíchanou s trochou vody a sojovky a ještě chvíli pečeme, až se šťáva zahustí.

2
Hotovo

Je-li zelí hodně kyselé, propláchneme jej vodou a necháme odkapat. V kastrolu rozehřejeme trochu oleje, orestujeme na něm nakrájenou cibuli, přihodíme zelí, podlijeme trochou vody a dusíme asi 10 minut. Potom zelí ochutnáme, případně dochutíme cukrem, solí nebo octem a ještě krátce prohřejeme.

3
Hotovo

Během přípravy masa nachystáme také knedlíky. Do velkého kastrolu dáme vařit vodu. Mouku smícháme s práškem a solí. Vejce rozkvedláme ve vodě a vlijeme do mouky. Promícháme vařečkou (robota nedoporučuju, po něm jsem měla knedlíky vždycky jako beton), přidáme rohlík nakrájený na kostičky a ještě promícháme. Desku kuchyňské linky posypeme troškou mouky, těsto na ní vyklopíme a ještě zpracujeme rukama. Utvoříme váleček, rozpůlíme na dvě části a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme cca 23 minut.

4
Hotovo

Knedlík na zkoušku vyndáme, překrojíme bílou nití a zkontrolujeme, jestli je uprostřed uvařený. Jestli ano, nakrájíme knedlíky nití na plátky. Pokud ne, necháme je ještě 2 minuty dovařit.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

předchozí
Jablečný koláč s ořechovou drobenkou
další
Barevný salát z pečené zeleniny

Přidejte svůj komentář