Ingredience
Kotletky
- 1000 g jehněčí kotletky
- 30 g máslo
- 6 kuliček celý pepř
- 3 lžíce bourbon
- 3 stroužky česnek
- 1 větvička rozmarýn
- 1 cibulemalá
- olej
- sůl
Fondant
- 4 bramboryvětší
- 400 ml osolený drůbeží vývarnebo 1 drůbeží bio bujón svařený s vodou
- 80 g máslo
- 1 větvička rozmarýn
Hráškové pyré
- 150 g mražený hrášek
- 150 ml osolený drůbeží vývar
- 30 g máslo
- 0,5 lžičky cukr krupice
- citrónová šťáva
- dle potřeby sůl
Mrkev
- 1 mrkev
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Kotletky vyndáme z lednice, nakrájíme na plátky a necháme chvíli stát, abychom je na pánev nedávali úplně studené. Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 2 cm plátky. Pak škrabkou hrany těchto plátků "srazíme", čímž získáme tvar "oblázků. Oškrábané dlouhé nudličky naložíme do vody a použijeme je úplně nakonec k osmažení v oleji. Samozřejmě předem okapeme a osušíme. |
2 Hotovo | Kotletky očistíme od tučnějších kousků a ty přendáme do malého kastrůlku. Přilijeme čtvrt litru vody, vhodíme překrojenou cibuli, oloupaný, rozmáčklý česnek, celý pepř a rozmarýnu. Při silnější teplotě svaříme na vývar, který použijeme na závěrečnou šťávičku. |
3 Hotovo | V kastrole rozehřejeme kousek másla a brambory v něm z obou stran opečeme dozlatova. Zalijeme horkým osoleným vývarem, přihodíme zbytek másla a rozmarýnu. Přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 40 minut. V polovině času obrátíme. |
4 Hotovo | Oškrábeme větší mrkev a nakrájíme na kostičky. A teď začne logistický fičák. To proto, abychom nakonec měli vše na talíři teplé a kotletky šťavnaté. |
5 Hotovo | Max. 20 minut před dokončením bramborového fondánu rozehřejeme pánev na kotletky. Zároveň začneme s hráškovým pyré. Do kastrůlku odměříme máslo a zasypeme troškou cukru. Necháme probublat a vsypeme hrášek. Zalijeme horkým vývarem a vaříme cca 5 minut. Pak část vody slijeme do hrnečku (pro případ doředění), ochutíme citrónovou šťávou, zjemníme máslem, případně dosolíme a rozmixujeme dohladka. Pro jemnější konzistenci ještě přepasírujeme přes cedník. |
6 Hotovo | Ve dvou malých kastrůlcích rozpálíme olej. V jednom osmažíme kostičky mrkve a ve druhém "provázky" z brambor. Předehřejeme troubu na 180 st. C s prázdným pekáčkem. Na rozpálenou pánev (trochu vyšší než střední teplotu) vyskládáme kotletky, které předem potřeme olejem. Z každé strany pečeme dozlatova, cca 3-4 minuty, dle tloušťky kotletek. Hotové odložíme do předehřátého pekáčku do trouby na cca 6 minut. Nakonec osolíme. |
7 Hotovo | Na pánev do výpeku kápneme bourbon, necháme vysyčet. Zalijeme přecezeným vývarem, dle chuti osolíme, chvilku povaříme a nekonec vhodíme máslo a stáhneme z plotny. |