• Snědeno.cz
  • Maso
  • Jehněčí kotletky s bramborovým fondánem a hráškovým pyré
0 0
Jehněčí kotletky s bramborovým fondánem a hráškovým pyré

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Kotletky
1000 g jehněčí kotletky
30 g máslo
6 kuliček celý pepř
3 lžíce bourbon
3 stroužky česnek
1 větvička rozmarýn
1 cibule malá
olej
sůl
Fondant
4 brambory větší
400 ml osolený drůbeží vývar nebo 1 drůbeží bio bujón svařený s vodou
80 g máslo
1 větvička rozmarýn
Hráškové pyré
150 g mražený hrášek
150 ml osolený drůbeží vývar
30 g máslo
0,5 lžičky cukr krupice
citrónová šťáva
dle potřeby sůl
Mrkev
1 mrkev
olej

Jehněčí kotletky s bramborovým fondánem a hráškovým pyré

Trendy:
  • Masožrout

Příprava není těžká, jen logisticky náročnější. Doporučuju k přípravě přizvat ještě jedny ruce.

  • 70 min
  • Porcí: 3
  • Středně náročné

Ingredience

  • Kotletky

  • Fondant

  • Hráškové pyré

  • Mrkev

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Kotletky vyndáme z lednice, nakrájíme na plátky a necháme chvíli stát, abychom je na pánev nedávali úplně studené. Brambory oloupeme a nakrájíme na cca 2 cm plátky. Pak škrabkou hrany těchto plátků "srazíme", čímž získáme tvar "oblázků. Oškrábané dlouhé nudličky naložíme do vody a použijeme je úplně nakonec k osmažení v oleji. Samozřejmě předem okapeme a osušíme.

2
Hotovo

Kotletky očistíme od tučnějších kousků a ty přendáme do malého kastrůlku. Přilijeme čtvrt litru vody, vhodíme překrojenou cibuli, oloupaný, rozmáčklý česnek, celý pepř a rozmarýnu. Při silnější teplotě svaříme na vývar, který použijeme na závěrečnou šťávičku.

3
Hotovo

V kastrole rozehřejeme kousek másla a brambory v něm z obou stran opečeme dozlatova. Zalijeme horkým osoleným vývarem, přihodíme zbytek másla a rozmarýnu. Přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme 40 minut. V polovině času obrátíme.

4
Hotovo

Oškrábeme větší mrkev a nakrájíme na kostičky. A teď začne logistický fičák. To proto, abychom nakonec měli vše na talíři teplé a kotletky šťavnaté.

5
Hotovo

Max. 20 minut před dokončením bramborového fondánu rozehřejeme pánev na kotletky. Zároveň začneme s hráškovým pyré. Do kastrůlku odměříme máslo a zasypeme troškou cukru. Necháme probublat a vsypeme hrášek. Zalijeme horkým vývarem a vaříme cca 5 minut. Pak část vody slijeme do hrnečku (pro případ doředění), ochutíme citrónovou šťávou, zjemníme máslem, případně dosolíme a rozmixujeme dohladka. Pro jemnější konzistenci ještě přepasírujeme přes cedník.

6
Hotovo

Ve dvou malých kastrůlcích rozpálíme olej. V jednom osmažíme kostičky mrkve a ve druhém "provázky" z brambor. Předehřejeme troubu na 180 st. C s prázdným pekáčkem. Na rozpálenou pánev (trochu vyšší než střední teplotu) vyskládáme kotletky, které předem potřeme olejem. Z každé strany pečeme dozlatova, cca 3-4 minuty, dle tloušťky kotletek. Hotové odložíme do předehřátého pekáčku do trouby na cca 6 minut. Nakonec osolíme.

7
Hotovo

Na pánev do výpeku kápneme bourbon, necháme vysyčet. Zalijeme přecezeným vývarem, dle chuti osolíme, chvilku povaříme a nekonec vhodíme máslo a stáhneme z plotny.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Nekynutý tvarohový mazanec s jablíčkem
další
Pomazánka s avokádem
předchozí
Nekynutý tvarohový mazanec s jablíčkem
další
Pomazánka s avokádem

Přidejte svůj komentář