Ingredience
- 450 g hladká mouka
- 250 g měkký tvaroh
- 120 g máslo
- 100 g moučkový cukr
- 50 g mandle
- 40 g zlaté rozinky
- 40 ml rum
- 18 g prášek do pečiva
- 3 vejce
- cca 3 lžíce šlehačkazáleží na hustotě tvarohu
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 0,5 kyselé jablkovelké jablko
- citrónová kůra
- vanilka
- sůl
A ještě
- 30 g mandle
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rozinky namočíme do rumu. Máslo vyndáme z lednice a neháme změknout. Vyndále i vejce a tvaroh, aby mělo vše stejnou teplotu. Mandle spaříme vroucí vodou a sloupneme. Následně oloupeme a rozdělíme na dvě části - do těsta a na zdobení. Jablíčko omyjeme a nakrájíme i se slupkou na kostičky. Pokud máme jablko velké, stačí půlka. |
2 Hotovo | Pak utřeme cukr s máslem do pěny, přidáme vejce, vanilku, citrónovou šťávu a kůru a zapracujeme. Pak přijde na řadu tvaroh. Důkladně promísíme. Pokud jsme použili tvaroh v kostce, který je trochu sušší a pevnější, přidáme do následného těsta trochu šlehačky. Do hmoty vmícháme jablka, rozinky a část mandlí. Úplně nakonec zapracujeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vypracujeme těsto, ze kterého na pracovní ploše (podsypané hladkou moukou) vytvarujeme bochánek. |
3 Hotovo | |
4 Hotovo |