Ingredience
Knedlíky
- 100 g pohanka kroupy
- 1 ks tofu natural
- 1 ks vejce
- dle potřeby pohanková mouka
- dle potřeby strouhanka
- hladkolistá petrželka
- muškátový oříšek
- sůl
Zelí:
- 1 větší červená řepa
- 1 velká červená cibule
- 1 lžička cukr
- hořčičné semínko
- kmín
- větvička tymián
- jablečný ocet
- sůl
A ještě
- 1 ks cibule
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Červenou řepu očistíme, omyjeme, osolíme, potřeme olejem a zabalíme do alobalu. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C doměkka, cca 45 minut. |
2 Hotovo | Červenou cibuli nakrájíme na nudličky a orestujeme společně s cukrem na oleji. Přidáme koření a ještě chviličku opékáme. |
3 Hotovo | Řepu oloupeme a nakrájíme na hranolky. Přidáme k cibuli, osolíme, okyselíme, přidáme tymián a restujeme, až nám vznikne krémová konzistence. |
4 Hotovo | V mezičase uvaříme pohanku. Propláchneme jí vodou, zalijeme 1 a půl násobkem osolené vroucí vody, asi 3 minuty povaříme a přikryté pokličkou necháme zchladnout. |
5 Hotovo | Pak nasypeme do misky, ovšem v případě, že by zbyla v pohance ještě nějaká voda, tak pohanku přecedíme. Tofu nakrájíme na kostičky a na oleji opečeme dozlatova. Připravené tofu i s olejem přidáme k pohance. Přisypeme pokrájenou petrželku, osolíme, ochutíme nastrouhaným muškátovým oříškem a přidáme vejce. Promícháme a zahustíme pohankovou moukou a strouhankou dle potřeby. Neděláme příliš husté, aby knedlíky nebyly tvrdé. |
6 Hotovo | Na kuchyňskou linku natáhneme dva kusy potravinářské fólie a rozdělíme na ně pohankovou směs. Zabalíme dva podlouhlé balíčky jako bonbóny a konce upevníme provázkem. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut. Hotové knedlíky vybalíme z fólie a nakrájíme na plátky bílou nití. |
7 Hotovo | Bílou cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji. Když začne zlátnout, stáhneme z plotny a použijeme na polití knedlíků. |
8 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |