Ingredience
- 500 g krůtí játra
- 150+50 g máslo
- 100 ml šlehačka
- 100 ml bílé víno
- 2+2 lžičky zelený nakládaný pepř
- 2 šalotka
- 1 lžička provensálské koření
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Játra očistíme od cévek a blanek. Nakrájíme je na kousky. Šalotku posekáme nadrobno. Do vyšší pánve odkrojíme kousek másla a cibuli na něm orestujeme dosklovata. Přihodíme játra a zprudka opečeme ze všech stran. Jen krátce, abychom je nevysušili. Víno i šlehačku ohřejeme. Orestovaná játra okořeníme provensálským kořením a zalijeme vínem. Necháme vydusit, osolíme a přilijeme šlehačku. Ještě dvě minutky dusíme. |
2 Hotovo | Připravíme si sekáček - chopper nebo ponorný mixér. Játra rozmixujeme dohladka a postupně přidáváme kousky másla. Do hladké paštiky nasypeme dvě lžičky nakládaného zeleného pepře a naplníme do vyvařených skleniček. Povrch co nejvíc uhladíme. Povrch ještě ozdobíme trochou pepře. Rozehřejeme zbylých 50 g másla a povrch paštiky ve všech sklenkách polijeme. Zavíčkujeme a uchováme v lednici. Vydrží cca 1 týden. |