0 0
Piškotový dort s marcarpone a ovocem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
60 g cukr krupice
30 g polohrubá mouka
30 g hladká mouka
3 vejce
špetka sůl
vanilka
Náplň
500 g mascarpone
400 g zakysaná smetana
200 ml šlehačka
80 g moučkový cukr
2 lžíce agarové vločky
2 lžíce citrónová šťáva
A ještě
jahody
maliny
borůvky
máta
1 lžíce agarové vločky
1 lžíce citrónová šťáva

Piškotový dort s marcarpone a ovocem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Agar-agar je rostlinná želatina
z mořských řas. Má vyšší želírovací schopnosti než želatina živočišná a navíc obsahuje železo a vápník.

  • 95 min
  • Porcí: 12
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Náplň

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Dortová forma o průměru 25 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Začneme tím, že si oddělíme žloutky od bílků. Bílky smícháme s cukrem, špetičkou soli a vanilkou a v kuchyňském robotu je ušleháme hodně dotuha. Šleháme cca 10 minut, až bude hmota pevná a alabastrově bílá. Mezitím vidličkou prošleháme žloutky. Když jsou bílky dostatečně ušlehané, už jen stěrkou zlehounka a opatrně vmícháme nastřídačku po troškách žloutky a smíchanou mouku.

2
Hotovo

Dno formy vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Anebo takto připravíme celou formu. Těsto do vymazané formy přemístíme a stěrkou roztáhneme po celé ploše tak, aby uprostřed vznikla trochu prohlubeň (těsto pečením uprostřed nabývá). Vložíme do trouby vyhřáté na 160 st. C a pečeme dorůžova, cca 25 minut. Pečeme mírně, aby dort nabýval postupně. Po této době zkusíme doprostřed korpusu zapíchnout špejli. Pokud bude po vytažení suchá, je hotovo. Dort vytáhneme z trouby a necháme zchladnout.

3
Hotovo

V malém kastrůlku necháme v deci vody nabobtnat agar. Do mísy vyklopíme mascarpone, cukr a zakysanou smetanu, zamícháme a ochutíme citrónovou šťávou. Ve vyšší nádobě vyšleháme dotuha šlehačku a promícháme se smetanovou směsí. Agar dáme na plotnu a za velmi častého míchání povaříme od doby varu 5 minut. Potom k němu přidáme trochu smetanové směsi, důkladně promícháme a přendáme zpět k mascarpone. Elektrickým šlehačem krátce promísíme. Vylijeme na zchladlý korpus, zakryjeme fresh fólií a necháme zatuhnout v lednici.

4
Hotovo

V kastrůlku opět necháme nabobtnat agar, tentokrát s 1 a půl deckou vody. Omyjeme a osušíme ovoce, jahody můžeme pokrájet na menší kusy a dle libosti ovocem dort ozdobíme. Přidáme pár malých lístečků máty. Agar opět přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Potom jej necháme chvilinku zchladnout a ovoce na dortu jím polijeme. Necháme ztuhnout. Agar na ovoci sice není bezpodmínečně nutný, lze to i bez něj, ale na druhou stranu ovoce na dortu i při krájení skvěle drží a navíc neosychá :)

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Vepřové výpečky se zelím a houskovým knedlíkem
další
Brokolicová polévka s kokosovým mlékem a kurkumou
předchozí
Vepřové výpečky se zelím a houskovým knedlíkem
další
Brokolicová polévka s kokosovým mlékem a kurkumou

Přidejte svůj komentář