0 0
Skořicové šneky s jablíčkem

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Těsto
225 g polohrubá mouka
225 g hladká mouka
200 ml šlehačka 33%
75 g cukr krupice
60 ml mléko
40 g máslo
22 g droždí
2 špetky sůl
1 vejce
Skořicová náplň
150 g jablko
100 g máslo
70 g cukr krupice s vanilkou
2 zarovnané lžíce skořice
Na dokončení
1 vejce
vanilkový cukr

Skořicové šneky s jablíčkem

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Skořicové šneky "kanelbullar" jsou vyhlášenou švédskou specialitou.

  • 125 min
  • Porcí: 30
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Skořicová náplň

  • Na dokončení

Postup přípravy

Sdílet

Šlehačkové těsto vzniklo z důvodu nadměrného množství šlehačky v naší lednici. Těsto je dobré i z plnotučného mléka, ovšem šlehačkové, vytuněné strouhaným jablíčkem, se v puse jen rozplývá.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Veškeré ingredience z lednice vyndáme aspoň 2 hodiny předem, aby měly pokojovou teplotu. Rozpustíme máslo a necháme zchladnout na teplotu těla. Mléko také mírně přihřejeme (na teplotu těla) a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme špetku cukru. Do hnětací mísy prosijeme mouky, přidáme cukr, sůl, nalijeme šlehačku, tuk, rozpuštěné droždí a vklepneme vejce. Zaděláme hladké pružné těsto. Mělo by být velmi měkké, spíš trošičku lepivé, aby šneci nebyli příliš vysušení. Zakryjeme čistou utěrkou a kusem igelitu a necháme hodinu kynout, až těsto zdojnásobí objem.

2
Hotovo

Během té doby rozpustíme máslo na náplň, najemno nastrouháme jablíčko a vymačkáme přebytečnou šťávu. Přidáme k máslo. Zasypeme cukrem s vanilkou a skořicí a umícháme skořicovou pastu.

3
Hotovo

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučenou plochu a vyválíme na velký obdélník o tloušťce cca 3 mm. Po celé ploše potřeme připravenou náplní a po delší straně zarolujeme do rolády. Nakrájíme na cca 2,5cm plátky a vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Při krájení "pilkujeme" a jemně tlačíme, abychom plátky příliš nezmáčkli. Na plechu necháme kynout ještě půl hodiny.

4
Hotovo

Plátky pak potřeme rozkvedlaným vejcem a ještě trošku pocukrujeme vanilkovým cukrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C na horní a spodní ohřev a pečeme cca 20 minut dozlatova. Příp. na horký vzduch na 180 st. C 18-20 min.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Tvarohový chlebíček
další
Kuře na paprice
předchozí
Tvarohový chlebíček
další
Kuře na paprice

Přidejte svůj komentář