0 0
Bramborové gnocchi s omáčkou z pečeného lilku

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Bramborové gnocchi s omáčkou z pečeného lilku

    Postup přípravy

    Ačkoliv je lilek stařičká teplomilná kulturní rostlina pocházející pravděpodobně z Indie, u nás si pomalu získávala slávu až ve 20. století. Dříve měl menší plody tvaru vejce a možná i proto si vysloužil pojmenování lilek vejcoplodý. I když se jedná botanicky o ovoce, je určen výhradně k tepelné úpravě.

    Tento úžasný recept jsem se naučila na kurzu italského vaření v Chefparade.

    Na 4 porce budeme potřebovat:

    Bramborové gnocchi

    • 500 g brambor
    • cca 170 g hladké mouky (množství je velmi orientační)
    • 40 g sýru parmazánového typu
    • 1 vejce
    • sůl
    • plus mouka na podsypávání
    • olivový oleje nebo máslo k omaštění gnocchi

    Omáčka

    • 1 lilek
    • 2 šalotky
    • 4 stroužky česneku
    • 250 ml šlehačky
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • trochu sýru parmazánového typu na posypání porcí na talířích
    • 4 kousky rozmarýnu na ozdobu
    • olivový olej

    Postup:

    Brambory uvaříme ve slupce doměkka, slijeme, necháme zchladnout a oloupeme. Rozstrouháme na jemném struhadle, přidáme jemně nastrouhaný sýr, mouku, vejce a sůl a zpracujeme vláčné, pevné těsto. Pracovní desku posypeme vydatně moukou a těsto na ní vyválíme na váleček. Pomoučeným nožem krájíme malé kousky, rukama koulíme kuličky a pomoučenou hranou vidličky promáčkneme. Hotové gnocchi nasypeme do vroucí osolené vody a vaříme, dokud nevyplavou (plus ještě minutku). Hotové noky rychle vyndáme pomocí cedníku do misky a  zalijeme olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. S přípravou musíme dost spěchat, protože osolené bramborové těsto rychle řídne.

    Než začneme s přípravou gnocchi, omyjeme lilek, nakrájíme jej na maličké kostičky, posolíme a necháme na tácku vypotit. Asi po půl hodině ubrouskem odsajeme puštěnou tekutinu a přesypeme na olivovým olejem politý plech. Osolíme, opepříme a upečeme v horní části trouby dozlatova.

    Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a orestujeme na něm nakrájenou šalotku. Po chvilce přidáme prolisovaný česnek a opečený lilek. Chvilku společně restujeme a poté zalijeme šlehačkou. Chvilku povaříme.

    Vím, že nás nabádal kuchař v Chefparade, že parmazán a sýry jemu podobné se strouhají výhradně na „obrácených hřebíkách“ nebo na lupínky, ale osobně jsem zastáncem „čisté práce“ a sýr, který zůstává uvězněn v obrácených hřebíkách mě děsně štve 😀

    struhadlo

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Čerstvé fettucine se žampiony a smetanovou omáčkou
    další
    Osvěžující malinové kuličky z mascarpone obalené v čokoládě

    Přidejte svůj komentář