0 0
Svěží nepečený borůvkový dort

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Svěží nepečený borůvkový dort

    Postup přípravy

    Ještě nikdy jsem neslyšela, že by někdo trpěl alergií na borůvky. Možná jedině na jejich sbírání 🙂 . Borůvky jsou známé tím, že léčí šeroslepost, zpomalují “rychlé běhy”, a prý taky pomáhají kuřákům skoncovat s cigárky. Prostě ignorujte ty 2 šlehačky v receptu, protože skrz naskrz je tento dortík léčivý 😀

    Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

    Na korpus

    • 100 g máslových sušenek
    • 50 g másla

    Na náplň

    • 500 g borůvek
    • 30 g cukru
    • 2 lžíce citronové šťávy
    • 400 ml šlehačky
    • 20 g práškové želatiny + 5 lžic vody
    • špetička soli

    Postup:

    Sušenky rozdrtíme v mixéru a smícháme s rozpuštěným máslem. Směs natlačíme na dno dortové formy.

    Borůvky omyjeme chladnou vodou, necháme okapat a v kastrolu rozmixujeme s cukrem a špetičkou soli. Zahřejeme těsně k bodu varu. Želatinu dle návodu na sáčku smícháme s chladnou vodou a necháme chvíli stát. Potom zahřejeme na rozptylovači plamene, až se želatina rozpustí na tekutinu. Nesmí ale projít varem! Stále jí hlídáme a mícháme. Do rozpuštěné želatiny přidáme 3 lžíce zahřáté borůvkové směsi a promícháme. Hned jí vlijeme zpět do borůvek a promícháme. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu.

    Když je směs již vlažná, vyšleháme si poctivě vychlazenou šlehačku. Doporučuju šlehat každou zvlášť (jednou jsem to zkusila najednou a šlehačka šla z tekutého stavu hned do máslových hrudek). Vyšlehané šlehačky vmícháme do borůvkovo-želatinové směsi, pořádně promícháme a vlijeme na korpus.

    Zakryjeme fresh folií a necháme ztuhnout přes noc.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Grilovaná cuketa s hermelínem
    další
    Vepřová panenka po indicku s plackami čapátí

    Přidejte svůj komentář