0 0
Sypaný koláč s tvarohem a rebarborou

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Sypaný koláč s tvarohem a rebarborou

    Postup přípravy

    Věděli jste, že rebarbora není ovoce, ale zelenina a může se konzumovat pouze do svátku svatého Jana? A nejlépe s tvarohem nebo jiným mléčným výrobkem.

    Sypaný koláč asi nemusím dlouze představovat. Je to taková česká klasika (teda vlastně nevím, jestli je původem z Čech :)). Koupila jsem rebarboru a taky čerstvý tvaroh na místní farmě a rozhodla se, že zkusím udělat sypaný koláč s rebarborou. “Mokré” moučníky s minimem těsta u nás frčí nejvíc a tento koláč je prostě úžasný. Vezme si pouze tolik mouky, kolik nezbytně potřebuje a zbytek zůstane v sypké formě pod koláčem.

    Na pekáček 30 x 20 cm budeme potřebovat:

    Sypká směs

    • 150 g polohrubé mouky
    • 150 g špaldové mouky
    • 90 g třtinového cukru
    • 1 prášek do pečiva

    Tvarohová směs

    • 500 g tvarohu
    • 90 g třtinového cukru
    • 1 vanilkový pudink
    • 1 šlehačka
    • 2 vejce
    • špetka soli

    Navrch

    •  5 silnějších řapíků rebarbory
    • 80 g másla
    • máslo na vymazání pekáčku

    Postup:

    Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. 3/4 sypké hmoty vysypeme do pekáčku silně vymazaného máslem. Vejce rozšleháme s cukrem, přidáme tvaroh, špetku soli, sypký pudink rozmíchaný s 1/2 dl vody a umícháme v hladkou hmotu. Šlehačku ušleháme zvlášť a potom vmícháme do tvarohu. Směs vylijeme na mouku a rozetřeme.

    Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kousky, kterými posypeme hustě celý povrch tvarohu. Zbytek sypké směsi rozvrstvíme po povrchu. Máslo nakrájíme na plátky a vyskládáme po povrchu.

    Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 30 minut.

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Risotto s chřestem a vepřovou panenkou
    další
    Hlávkové zelí na víně s těstovinami a celerovými krutony

    Přidejte svůj komentář