0 0
Vánočka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

500 g polohrubá mouka
200 ml mléko
100 g máslo
90 g cukr krupice
3 ks žloutek
2/3 kostky droždí
velká špetka sůl
mandle
rozinky
na potření bílek

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Vánočka

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Pravá vánočka má být prý
z 9 pramenů. Každý má svoji symboliku. Spodní čtyři představují oheň, vodu, vítr
a vzduch, prostřední tři symbolizují cit, vůli a rozum, dva vrchní vědění a lásku.

  • Středně náročné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Všechny ingredience z lednice necháme aspoň 2 hodiny stát v pokojové teplotě. Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme.

2
Hotovo

Mírně ohřejeme mléko a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. V míse smícháme mouku, zbytek cukru a sůl. přilijeme máslo a žloutky a prohněteme těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Těsto musí být propracované opravdu velmi důkladně. Přidáme rozinky, část posekaných mandlí a zapracujeme. Přikryjeme utěrkou nebo fresh fólií a necháme aspoň hodinu a půl kynout. Těsto zvětší asi dvakrát svůj objem. Je-li dost vykynuté zjistíme, když do něj zaboříme prst. Důlek se nesmí rychle vyrovnat, ale zůstat spíš patrný.

3
Hotovo

Když je těsto dobře vykynuté, rozdělíme ho na 9 dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý silnější váleček. Rozdělíme je na party po 4, 3 a 2 kusech. Nejdřív spleteme do copu 4 válečky, stiskneme k sobě kraje a přendáme na plech na pečící papír. Hranou ruky vytlačíme uprostřed po celé délce "příkop". Vydatně potřeme po celé ploše bílkem. Poté upleteme cop ze tří válečků, opět stlačíme konce dohromady a položíme jej na spodní patro. Zase hranou ruky promáčkneme a celou plochu potřeme bílkem. Nakonec do sebe zamotáme 2 válečky, konce nestlačíme k sobě, ale necháme oddělené. Na základnu položíme toto třetí patro a konce podsuneme pod spodek vánočky asi 5 cm vzdáleně od sebe. Přikryjeme ji čistou utěrkou a necháme ještě hodinu kynout.

4
Hotovo

Pak jí naposledy potřeme bílkem a posypeme zbytkem posekaných mandlí. Můžeme ji ještě zafixovat špejlemi, aby pomohly držet tvar.

5
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C, přidáme ještě plecháček s horkou vodou, aby se nám vánočka moc nepálila a zůstala vláčná. Takto zapečeme 10 minut. Pak teplotu snížíme na 160 st. C a dopečeme ještě 25-30 minut dozlatova. Pokud nám trouba napaluje, je lepší vánočku před pečením zakrýt pečícím papírem.

6
Hotovo

Krájíme až po úplném vychladnutí.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Kokosové kuličky s kešu
další
Zlatý kuřecí vývar s masovými knedlíčky
předchozí
Kokosové kuličky s kešu
další
Zlatý kuřecí vývar s masovými knedlíčky

Přidejte svůj komentář