0 0
Vánočka

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Vánočka

    Postup přípravy

    Co budeme potřebovat:

    • 500 g polohrubé mouky
    • 200 ml mléka
    • 100 g rozpuštěného másla
    • 90 g cukru písku
    • 3 žloutky
    • 2/3 droždí
    • plná špetka soli
    • spařené a oloupané mandle
    • rozinky

    Postup:

    Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Máslo rozpustíme a necháme zchladnout. Do kvásku přisypeme mouku, cukr, sůl, přilijeme máslo a žloutky a prohněteme těsto. Vytvoříme měkké, vláčné těsto (kdyby se vám zdálo těsto moc tuhé, přikápněte trošičku mléka, protože hotová vánočka by byla tuhá taky :P). Přidáme k němu rozinky a část posekaných mandlí a zapracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

    Když je těsto dobře vykynuté, rozdělíme ho na 6 dílů. Každý díl rozválíme na dlouhý váleček a spleteme vánočku. Položíme ji na plech na pečící papír a necháme ještě 15 minut kynout. Potom ji potřeme bílkem a posypeme zbytkem sekaných mandlí. Přikryjeme pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova. Cca 30 minut. Je-li hotová, vyzkoušíme zapíchnutím špejle doprostřed vánočky. Vytáhneme-li ji suchou, je hotovo. Jinak jí přidáme pár minutek.

    Tip:

    Pletla jsem ze 6ti pramenů dle návodu z internetu. Je to super, krásně drží tvar. Když jsem dělávala 4-3-2, často se mi vrchní díl posunul ke straně 😛

    Miriam

    Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

    předchozí
    Vosí hnízda s vločkami a datlemi
    další
    Krůtí prso v tajine

    Přidejte svůj komentář