Ingredience
- 1 kg zázvor
- 600 g moučkový cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Zázvor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky – bonbónky. Nasypeme je do kastrůlku a zalijeme vroucí vodou. Necháme minimálně 2 hodiny pod pokličkou odpočívat, ale klidně i přes noc. Potom vodu slijeme, v bonbónkách necháme asi jen dvě deci vody. Přisypeme k nim cukr, promícháme a vaříme přibližně hodinu. Stále je kontrolujeme a promícháváme, aby se nepřipálily. Ke konci už mícháme pořád. Poté slijeme přes cedník a necháme okapat. Odkapané kousky rozložíme na pečící papír, aby se co nejmíň dotýkaly a usušíme v sušičce na ovoce nebo v lehounce vyhřáté, pootevřené, troubě. Bude to trvat několik hodin. |
2 Hotovo | Z vody, kterou slijeme ze zázvoru, si připravíme čaj. Buď ho půl na půl mícháme s vroucí vodou, protože je dost silný, nebo si ho ohřejeme. Ochutíme medem a citrónem. |