0 0
Žitný chléb

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Zákvas
100 g žitný kvásek
100 g žitná mouka
110 ml vlažná voda
A dále
500 g žitná mouka
400 ml vlažná voda
100 ml vroucí voda
70 g jemné ovesné vločky
30 g slunečnicová semínka
20 g lněné semínko
12 g sůl
1 lžička drcený kmín

Žitný chléb

Trendy:
  • Zdravé recepty

Žitná mouka je výživnější než pšeničná a obsahuje
méně lepku.

  • Středně náročné

Ingredience

  • Zákvas

  • A dále

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Kvásek dáme do mísy (ideálně od kuchyňského robota), přilijeme 110 ml vlažné vody a přisypeme 100 g žitné mouky. Promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10-12 hodin kynout. Ne déle. Zákvas stále stoupá, ale v určitou dobu začne zase klesat. Pokud jsme spotřebovali na přípravu zákvasu všechen kvásek, z tohoto množství odebereme lžíci do sklenice na další "vychování" kvásku.

2
Hotovo

Vločky zalijeme deckou vroucí vody, promícháme a necháme zchladnout. Přidáme je do zákvasu. Přisypeme žitnou mouku, semínka, sůl a kmín. Zalijeme vlažnou vodou a zaděláme těsto. Ideálně v kuchyňském robotu, pomocí hnětacího háku. Zadělané těsto přikryjeme čistou utěrkou a zakryjeme igelitem. Necháme 2 hodiny kynout.

3
Hotovo

Po této době opět hnětacím hákem, při nižší rychlosti, těsto promísíme. Zase zakryjeme utěrkou a igelitem. Necháme stát 2-3 hodiny. Po této době přemístíme do chlebíčkové formy vyložené pečícím papírem (příp. vytřené olejem). Zakryjeme stejně jako při kynutí a necháme stát další 2 hodiny.

4
Hotovo

Těsto odkryjeme a vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C. Přidáme kastrůlek s vodou (u multifunkční trouby použijeme program s nízkým přidáním páry) a pečeme cca 45-50 minut.

5
Hotovo

Upečený chleba necháme pár minut stát a následně vyndáme z formy. Necháme vychladnout.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Špagety s vlašskými ořechy a rukolou
předchozí
Špagety s vlašskými ořechy a rukolou

Přidejte svůj komentář