0 0
Domácí pšenično-žitný chléb z droždí

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Uložit tento recept

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Domácí pšenično-žitný chléb z droždí

Postup přípravy

Sdílet

Na 1 bochník budeme potřebovat:

  • 350 g pšeničné chlebové mouky
  • 150 g žitné mouky
  • 330 ml vlažné vody
  • 1 sušené droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • 1/3 lžičky anýzu

Postup:

Do vlažné vody nasypeme droždí a necháme chvíli rozpustit. Ostatní suroviny nasypeme a nalijeme do mísy, přidáme rozpuštěné droždí a zaděláme hladké, tvárné těsto, ideálně pomocí kuchyňského robotu. Necháme hodinu nakynout.

Z nakynutého těsta utvoříme bochánek, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut odpočívat. Ruce si namočíme vodou a bochánek pohladíme.  Do kastrolku dáme trošku vody a položíme vedle chleba na plech. Troubu rozpálíme na 200 st. C a chléb v ní 10 minut zapečeme. Po této době troubu necháme chvilku vyluftovat, odstraníme kastrůlek s vodou, snížíme teplotu na 160 st. C a dopečeme ještě asi 30 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme poklepáním. Musí znít dutě.

Tip:

Chleba zabalíme do utěrky a můžeme uchovat do příštího dne. Bude stále stejně vláčný.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí 😉

Hodnocení receptu

Tento recept nemá zatím žádné čtenářské recenze, můžete být první.
předchozí
Bedlové řízečky s bramboro-celerovou kaší
další
Vaječný koňak
předchozí
Bedlové řízečky s bramboro-celerovou kaší
další
Vaječný koňak

Přidejte svůj komentář